Afspraak Defensie en sport ten behoeve van sportlieden

LEUSDEN, 3 APRIL. De georganiseerde sport en het Ministerie van Defensie hebben gisteren in Leusden een convenant ondertekend. Een overeenkomst, die “er zo mooi uitziet”, dat André Bolhuis, chef de mission in Barcelona, suggereerde dat een aanstaande topsporter er goed aan doet in dienst te gaan en regelmatig bij te tekenen. Ideale trainingscondities en vaste inkomsten (wedde) verzekerd.

Zo eenvoudig ligt het niet. De vijftig plaatsen, die bij de sportbureau's van de landmacht (26), luchtmacht (14) en marine (10) voor topsporters zijn ingeruimd, gelden alleen voor dienstplichtige militairen. Zolang die er tenminste zijn.

Een algemene vrijstelling voor topsporters zit er volgens minister Ter Beek niet in; vandaar deze tussen-oplossing. Het convenant geeft wat meer structuur aan de diverse vormen van samenwerking, die in de loop van de jaren tussen NOC en Defensie zijn gegroeid. De eerstkomende grote gezamenlijke klus zijn de Europese Jeugd Olympische Dagen volgend jaar in Valkenswaard.

Een dergelijk samenwerkingsverband bestaat al van oudsher tussen NOC/NSF en WVC. Het is de bedoeling ook met andere departementen in contact te treden. Op deze manier wordt het NOC volgens voorzitter Wouter Huibregtsen beter toegerust zijn voortrekkersrol in de Nederlandse sport te spelen.

Bij het organisatie-comité van de Olympische Spelen van Barcelona ligt een claim dat Nederland straks met 268 atleten naar Barcelona komt. Chef de mission André Bolhuis: “Dat is het maximum, dat we hebben ingeschat. Ervan uitgaande dat er bijvoorbeeld een basketbalploeg, een voetbalploeg en een waterpolo-ploeg gaan.”

Aan de hand van dat - fictieve - cijfer verduidelijkte de Nederlandse delegatie-leider in Leusden de angst van de Spaanse organisatoren dat het uiteindelijke aantal deelnemers het maximum toegestane getal van 15.000 (voor sporters en officials samen) verre te boven zal gaan. Op dit moment is in Barcelona de komst aangekondigd van 12.371 atleten en 5.935 officials. Hoeveel daar van overblijven, wordt pas de komende maanden duidelijk.

Zo heeft het NOC tot dusverre nog pas negen sporters definitief aangewezen. Zesenvijftig zijn genomineerd, maar moeten nog vormbehoud aantonen. Terwijl in de categorie "open nominatie' (de hockeyploegen, zwemestafettes, vrouwenvolleybalploeg, zeilen en wielrennen) nog 86 plaatsen open staan. De namen dienen nog te worden ingevuld. Alles bij elkaar zo'n 150 mannen en vrouwen; aanzienlijk minder dus dan in eerste instantie aan het IOC werd gemeld.

Zeker van een startbewijs voor Barcelona zijn: Judo: vrouwen: Jessica Gal (tot 52 kg), Jenny Gal (tot 61 kg), Han (tot 66 kg) en Van de Lee (boven 72 kg), mannen: Wurth (tot 78 kg), Spijkers (tot 86 kg) en Meijer (boven 95 kg). Kano: slalom wildwater: Reys en Sins.