Actie tegen Grenshospitium

AMSTERDAM, 3 APRIL. Het Platform voor illegale vluchtelingen en het Autonoom Info/Actie Centrum zullen maandagmiddag demonstreren tegen de opening van het nieuwe Grenshospitium in Amsterdam Zuid-oost.

De twee belangenorganisaties voor asielzoekers verwachten enkele honderden mensen. Volgens een woordvoerster van het Platform, waarbij zeventien organisaties zijn aangesloten, zullen belangenverenigingen uit alle grote steden in het land aan de demonstratie deelnemen. Ook verwacht zij veel asielzoekers.

Het Grenshospitium moet het inmiddels gesloten asielzoekerscentrum Schiphol-Oost, waaruit onlangs negentien asielzoekers ontsnapten, vervangen. In het nieuwe gebouw kunnen voorlopig 120 mensen worden ondergebracht.

Volgens plaatsvervangend directeur E. Politiek van het Grenshospitium zal het gebouw asielzoekers herbergen die tegen hun uitwijzing in beroep zijn gegaan, zolang hun procedure loopt. Het opsluiten van illegalen heeft volgens het platform “een criminaliserende en stigmatiserende werking”.

Voor de demonstratie wil het platform "ludieke acties' ondernemen. “Een aantal gastsprekers zal de menigte toespreken, er komt een "open microfoon' zodat iedereen zijn hart kan luchten en we zullen een tunnel naar de gevangenis graven.” Volgens Politiek zijn veiligheidsmaatregelen tegen de demonstratie getroffen.