“Wie is dat?” is beter dan “Wat is dat?”..

“Wie is dat?” is beter dan “Wat is dat?”.

“Wat gaat er gebeuren?” is beter dan “Wat is er gebeurd?”

Wie is dat? Dat is een persoon met een jongenspols. (U dacht toch niet dat een liggende man zijn behaarde pols naar boven stak om met zijn wijsvinger in de mond van de jongen met de pruik te prikken?)

Wie zit daar achter? Daar zit altijd de fotograaf achter. Maar die bij het raam, dat is het meisje. Haar haar en haar knie spreken boekdelen. Deel 1: ik moet jou niet met je vieze piekharen. Boek 2: en die drankenkaart raak ik ook niet aan. Deel 3: Ga jij maar weg, ik zit hier lekker naar de regen te kijken.

Wat is dat? Dat zijn twee gefotografeerde personen die niets met elkaar te maken hebben. Ze beseffen niet eens dat ze figuranten zijn, die met één schot (plaats het geweer rechts van de camera) doorboord kunnen worden. Ja, een foto die ongelukkigheid uitstraalt, die mag in de krant.

Hij heeft een goedkoop horloge dat op half tien staat. Hij zal daar nog veertig minuten zo blijven zitten. Dan staan de wijzers op vrolijk. Hij veegt zijn haren naar achter. Hij kijkt opzij. Hij staat op. Hij wurmt zich tussen de tafeltjes door. Zij kijkt op. Zo'n grote neus heeft hij nog nooit gezien.

Toevallig houdt hij van grote neuzen.

Maar de fotograaf is naar huis.

    • Willem van Malsen Tekst
    • Magriet Vermeer