Vakbonden dreigen met platleggen treinverkeer

ROTTERDAM, 2 APRIL. De kans is groot dat de vakbonden stakingen zullen uitroepen bij de Nederlandse Spoorwegen. Daardoor dreigt het treinverkeer maandag en dinsdag ernstig te worden ontregeld. Dit hebben de vakbonden vanmorgen meegedeeld.

De voor vanmiddag aangekondigde hervatting van het CAO-overleg tussen de NS-directie en de vakbonden is vanmorgen afgeblazen. De bonden hebben NS (27.000 werknemers) tot morgenavond de tijd gegeven de onderhandelingen alsnog te heropenen.

NS nodigde de drie vakbonden gisteren uit voor hervatting van het vorige week mislukte CAO-overleg. De bonden stemden daarmee in, maar deelden tegelijkertijd mee dat zij vasthouden aan afwijzing van de NS-voorstellen over flexibeler werktijden bij de dienst Infrabeheer, wijziging van de dienst- en rusttijden en extra salarisverhoging voor het hoger personeel. NS wilde het overleg alleen hervatten als deze omstreden voorstellen bespreekbaar zouden zijn. Nu dat niet het geval is, heeft nieuw overleg volgens NS geen zin.

“Op deze manier roept NS de acties over zich af”, aldus bestuurder W. Korteweg van de Vervoersbond FNV, mede namens de Vervoersbond CNV en de spoorwegvakbond FSV. De drie bonden maken zich op voor een langdurig conflict. Ze willen het treinverkeer aanstaande maandag en dinsdag (6 en 7 april) helemaal platleggen.

Volgens FSV-voorzitter J. Kruse zit het er dik in dat de acties woensdag in de vorm van een estafette-staking worden voortgezet. Daarbij zouden NS'ers het werk dan weer in het ene en dan weer in het andere rayon neerleggen.

Mochten de Spoorwegen het ultimatum van de bonden, dat morgenavond verstrijkt negeren, dan sluit Kruse niet uit dat NS nog vóór maandag naar de rechter zal stappen in een poging de staking te voorkomen.