Tv-makers zijn bezorgd over nieuwe indeling

Kan de brief van de NOS-hoofden worden gelezen als een liefdesverklaring aan de VPRO, vier VPRO-programmamakers richten via het NOS-bestuur een bijna even warm aanzoek tot de NOS-televisie.

“Ernstig verontrust” dat met de nieuwe indeling “omroepen van volstrekt verschillende signatuur en met volstrekt verschillende belangen” tot elkaar worden veroordeeld, willen de vier hun “onafhankeljke, kritische en inventieve manier van televisiemaken” liefst met de ongedeelde NOS op één net voortzetten.

NOS-voorzitter Max de Jong was zo goed gisteren de vier VPRO-programmamakers te ontvangen. Tot ontsteltenis van programmamaker Roel van Broekhoven bleek het pas de tweede keer te zijn dat De Jong zich verstond met "de makers'. Van Broekhoven constateerde dat het McKinsey-denken van de NOS-voorzitter had plaats gemaakt voor een desperaat verlangen naar een compromis.

In het gevecht met de commerciële concurrentie moet er voor de kijker duidelijkheid zijn: elke zender een eigen gezicht. Maar zolang er minder zenders dan zendgemachtigden zijn, komt de zendgemachtigde met de duidelijkste identiteit het meest in gewetensnood. De strijd tegen de verloedering is een strijd tegen de verwatering geworden. (TR)

    • Tom Rooduijn