Suriname stuurt coke-handelaar weer terug

PARAMARIBO, 2 APRIL. De Surinaamse autoriteiten hebben gistermiddag de wegens cocaïnehandel veroordeelde en vervolgens ontsnapte W.S. uitgezet. Hij is vanochtend in opdracht van de procureur-generaal in Den Haag bij aankomst op Schiphol aangehouden en overgracht naar een huis van bewaring.

De 36-jarige S. bezit de Nederlandse nationaliteit en zat een gevangenisstraf van twaalf jaar uit voor de invoer in 1990 van 30 kilogram cocaïne. Hij wist vorig jaar te ontsnappen toen hij verlof kreeg om zonder begeleiding naar de begrafenis van zijn vermoorde stiefbroer te gaan. Korte tijd daarna dook hij in Suriname op. Omringd door bodyguards liep hij in Paramaribo rond. Het was voor de autoriteiten een raadsel hoe Simson aan een visum voor Suriname was gekomen en hoe hij in het bezit kon komen van een verblijfsvergunning.

Begin dit jaar heeft de narcoticabrigade hem aangehouden nadat het openbaar ministerie zijn opsporing en voorgeleiding had gelast. Drie handlangers, onder wie twee douaniers, werden ook aangehouden. De autoriteiten besloten S. het land uit te zetten wegens bedreiding voor de Surinaamse openbare orde.