Sluwe vos Kingsley Amis trekt kijker intrige binnen

Stanley en de vrouwen, Ned. 3, 20.58-21.49u.

Het is een ongemakkelijk verhaal dat Kingsley Amis te vertellen had in Stanley and the women - en het was maar goed dat hij het af en toe niet kon laten een kleine kwinkslag te plaatsen, anders was het misschien ondraaglijk geworden. Een beetje vergezocht zelfs, en ook enigszins gekunsteld. In weerwil van de titel, die een amusante kijk op de moderne misverstanden tussen man en vrouw belooft, hield hij zijn roman immers op gang door de hoofdpersoon een zoon met een rare vorm van schizofrenie te geven. Het probleem met die zoon brengt de gebeurtenissen op gang; het feit dat daarbij veel vrouwen betrokken zijn (eerste echtgenote, tweede echtgenote, schoonmoeder, vrouwelijke psychiater) lijkt weinig meer dan toeval te zijn.

De NOS, die op donderdagavond een aardige traditie opbouwt met het betere Britse drama, zendt vanaf vanavond een vierdelige verfilming van het boek uit. John Thaw, hier vooral bekend als inspecteur Morse, speelt de rol van Stanley Duke, een man met een laconiek soort humor en een zorgelijk hoofd, die zijn dagen doorbrengt als chef advertentie-exploitatie bij de Daily Graphic. Op de werkvloer heeft hij zijn dagelijkse ergernissen over collega's en adverteerders (uniquest is simply not a word, okay?), waarvan heel wat mooie, korzelige scènes zijn gemaakt. Maar in zijn privé-leven overheerst de beklemming. “De komedie wordt grotendeels overwoekerd door de schrikbeelden van de krankzinnigheid, de humeuren van de vrouwen en de bitterheid van de verteller,” schreef J.J. Peereboom in 1984, toen het boek verscheen, in deze krant.

Als een sluwe vos trekt Amis - en regisseur David Tucker in zijn voetspoor - ons de intrige binnen. En hoewel de ziekteverschijnselen van verhoudingen in de eerste aflevering meteen al intrigerend genoeg om te willen weten hoe het verder gaat.

    • Henk van Gelder