Rusland dreigt in te grijpen in strijd Moldavië

CHISINAU/MOSKOU, 2 APRIL. Nu de burgeroorlog in Moldavië escaleert, dreigt Rusland militair in te grijpen.

Minister van buitenlandse zaken Andrej Kozyrev heeft gisteren verklaard dat Moskou zich het recht voorbehoud om de Russen, die elders in de voormalige Sovjet-Unie wonen, met geweld te beschermen.

“Dat is een prioriteit”, aldus Kozyrev gisteren in een interview met de onafhankelijke Nezavisimaja Gazeta. Hij voegde er bovendien aan toe dat Rusland hoe dan ook een “buffer” nodig heeft tegenover Roemenië, dat weliswaar nog niet direct betrokken is bij het conflict maar in politieke zin volledig solidair is met de Moldavische leiding van president Mircea Snegur.

President Boris Jeltsin heeft tegelijkertijd de eenheden van het Veertiende Leger van het Gemenebest, die op en rond de betwiste linkeroever van de Dnjestr zijn in gekwartierd, onder Russisch commando geplaatst. Officieel wil Jeltsin zo voorkomen dat deze troepen via een omweg betrokken raken met de oorlog.

Dat gevaar doemt nu echter wel op. De bevelhebber van het Veertiende Leger in Bendery, een stadje op de rechteroever van de rivier waar gisteren zwaar is gevochten toen Moldaviërs er de stellingen aanvielen van de "republikeinse garde' van de afgescheiden Dnjestr-republiek, heeft gisteren via de radio al gedreigd dat hij met zijn soldaten zal ingrijpen als de Moldavische eenheden de stad geheel zouden innemen; hij zei vanochtend dat zijn troepen zullen ingrijpen als de Moldaviërs zich niet voor vanmiddag hebben teruggetrokken. Het ultimatum loopt om vier uur plaatselijke tijd af.

In Tiraspol heeft het vrouwencomité van de Russin Galina Andrejeva gisteren een kazerne van het veertiende leger bezet. Eerder hebben ze al met succes een "overval' uitgevoerd waarbij wapens werden buitgemaakt. President Snegur van Moldavië op zijn beurt heeft alle landgenoten, die elders in het gemenebest-leger dienen, opgeroepen terug te keren naar huis om deel te nemen aan de strijd.

De dreigementen van Kozyrev en de bevelhebbers van het veertiende leger sporen met de recente ontwikkelingen in Moldavië. Afgelopen zaterdag heeft president Mircea Snegur in het hele land de "noodtoestand' afgekondigd. Sindsdien beginnen zijn binnenlandse strijdkrachten, aangevuld met "vrijwilligers' zich op te maken voor een meer offensieve strategie. Gisteren werden in het kader van die nieuwe houding de eerste militaire acties in Bendery uitgevoerd. Bendery is een in meerderheid Russische plaats die niet onder feitelijke jurisdictie is van de Dnjestr-republiek behoort maar ook niet onder Moldavische controle staat. In dit niemandsland werd gisteren hevige strijd geleverd tussen de "republikeinse gardisten' van de linkeroever en Snegurs troepen. Daarbij vielen tenminste zeven doden en dertien gewonden.

    • Hubert Smeets