Rechter staat gijzelen van ouders na incest toe

ARNHEM, 2 APRIL. De ouders van een 21-jarig slachtoffer van incest uit Nijmegen mogen worden gegijzeld als zij niet binnen veertien dagen een gedeelte van het smartegeld betalen. Dit heeft vice-president mr. E. van Rossem van de rechtbank in Arnhem bepaald. De gijzeling mag maximaal drie maanden duren.

De ouders zijn in januari 1990 veroordeeld tot het betalen van 15.000 gulden smartegeld aan hun dochter. Zij mogen dat in jaarlijkse termijnen van 1.500 gulden doen. Het slachtoffer heeft echter sinds de uitspraak nog geen geld gekregen en eist de eerste twee termijnen op.

Volgens de wet kunnen ouders niet worden gegijzeld omdat kinderen eerbied dienen te hebben voor hun ouders. De advocaat van het incestslachtoffer, mr. A. van Bon-Moors, gaf vorige week als argument dat de ouders alle recht op eerbied hebben verspeeld. Zij noemde de uitspraak “een nieuwe stap in de ontwikkeling van eigen rechten van slachtoffers van incest”. Volgens haar kan de uitspraak slachtoffers sterken in hun gevoel van eigenwaarde.