Philips vervroegt introductie CD-I in Groot-Brittannië

ROTTERDAM, 2 APRIL. Philips heeft de Europese introductie van de interactieve compact disc (CD-I) met een half jaar vervroegd. In mei zullen de eerste spelers in Groot-Brittannië op de markt worden gebracht. De rest van Europa moet wachten tot het najaar.

CD-I, een op cd's gebaseerd afspeelsysteem dat naast geluid ook beelden en teksten weergeeft en waarbij de gebruiker het verloop van het programma kan bepalen, is al sinds vorige herfst in de Verenigde Staten op de markt. Daar is het produkt, zegt Philips, een groot succes. Er zouden, aldus marktonderzoekers, inmiddels tussen 20.000 en 30.000 spelers zijn verkocht.

De speler zal in twee versies op de markt komen. Een "eenvoudige' uitvoering, die slechts in beperkte mate videobeelden kan weergeven, en een variant die geschikt is voor het gebruik van beeldvullende digitale videobeelden. De chips voor dergelijke video-weergave komen nu pas gereed. Machines ongeschikt voor de zogenoemde full motion video kunnen later met behulp van een speciale chipset worden uitgebreid. Bij introductie in Nederland zullen de spelers ongeveer 2.000 gulden kosten.