Onderzoek evangelist

DEN HAAG, 2 APRIL. Minister Hirsch Ballin (justitie) wil dat het OM onderzoekt of de organisatie "Schreeuw om Leven' van evangelist drs. L. Dorenbos vervolgd kan worden wegens belediging.

Tijdens het debat over de euthanasieregeling in de Tweede Kamer verzocht Groen Links fractievoorzitter Beckers Hirsch Ballin op te treden tegen Dorenbos.

Zijn organisatie verspreidde gisteren propaganda-materiaal waarin parallellen worden getrokken tussen de huidige euthanasie-discussie in Nederland en de praktijken in Nazi-Duitsland voor de Tweede Wereldoorlog. Bij het materiaal bevond zich een brief gedateerd op 1 september 1939 waarin Adolf Hitler opdraagt artsen de bevoegdheid te geven om “nach menschlichem Ermessen unheilbar Kranken bei kritischster Beurteilung ihres Krankheitszustandes der Gnadetod gewährt werden kann”.

Dorenbos die aanwezig was op de publieke tribune deelde ook pamfletten uit met teksten als: “De eerste gaskamers roken voor demente en gehandicapte bejaarden die met bussen tegelijk worden afgevoerd naar de genadekamers”.

Beckers overhandigde het materiaal aan Hirsch Ballin en noemde de teksten “schandalig” en “pure laster” en “een klap in het gezicht van iedereen die integer met de euthanasiezaak bezig is”.