Nieuw communicatiesysteem chemische industrie Botlek; Storingvrij contact bij ramp

ROTTERDAM, 2 APRIL. Vier chemische bedrijven in het Rotterdamse Botlek-gebied hebben gisteren gezamenlijk een nieuw communicatiesysteem in gebruik genomen, dat medewerkers in staat stelt storingvrij radiocontact te voeren. De bedrijven in de Botlek hebben sinds het begin van de jaren tachtig steeds meer last gekregen van een "volle ether', waardoor interne radiocommunicatie werd gestoord en zenders elkaar van een kanaal verdrongen. Daardoor werd niet alleen de interne communicatie, maar ook de bestrijding van crisissituaties ernstig bemoeilijkt.

De buurbedrijven Akzo, DSM Chemicals, ICI en Arco, waarbij in totaal ruim 2.500 mensen werken, hopen dit probleem op te lossen met de introductie van het zogenoemde trunking-systeem van PTT Telecom, dat 2,5 miljoen gulden heeft gekost. Een centrale computer, opgesteld bij ICI, zoekt automatisch een vrij kanaal voor gesprekken die met een mobilofoon worden gevoerd. Voorlopig zijn 250 werknemers van de vier bedrijven uitgerust met zo'n mobilofoon.

De chemiebedrijven besloten vorig jaar mei te onderzoeken of het systeem gezamenlijk kon worden ingevoerd. Het ministerie van verkeer en waterstaat verleent pas een zendvergunning wanneer minimaal honderd radiogebruikers op het systeem zijn aangesloten. Omdat geen van de bedrijven aan deze eis kon voldoen zochten zij elkaar op. Tot nu toe waren alle ondernemingen in Europoort/Botlek aangewezen op 16 kanalen.

Het communicatiesysteem heeft ook de interesse van de Rotterdamse rampendiensten. Commandant B. Vossenaar van de Rotterdamse brandweer zal op korte termijn een oriënterend gesprek voeren met PTT Telecom over de voor- en nadelen. De gemeentelijke diensten concludeerden na de evaluatie van de hulpverlening bij de ramp op het terrein van DSM Chemicals, in december vorig jaar, dat de communicatie tussen de hulpverleners door de plotselinge overbelasting van de ether stroef verliep. Onder meer liet een aantal semafoons het afweten en werden draadloze gesprekken gestoord.

Vossenaar wil nu weten of dit nieuwe systeem geschikt is voor bijvoorbeeld brandweer, politie, havendienst en GGD. Voor de brandweer is een belangrijk voordeel dat gesprekken met dit systeem niet meer kunnen kunnen worden afgeluisterd, aldus Vossenaar.