Nederlaag tegen Sparta komt Cruijff slecht uit

ROTTERDAM, 2 APRIL. De clubs voor de Europa Cup-finale van landskampioenen, die op 20 mei in Londen wordt gespeeld, zijn met nog één wedstrijd in de halve finale-poules te spelen nog niet bekend. Barcelona blameerde zich in Praag met een nederlaag tegen Sparta (1-0) en moet zich nu zien te kwalificeren in de thuiswedstrijd tegen Benfica. Bekerhouder Sampdoria is dicht bij de eindstrijd na de fraaie 3-1 overwinning in Sofia op Rode Ster Belgrado.

Een gelijk spel was voor Barcelona genoeg geweest om de finaleplaats zeker te stellen. Sparta (met ex-PSV'er Chovanec) won met 1-0 door een doelpunt van Sigl in de 66ste minuut. “Ik had in de maand april alles op het Spaans kampioenschap willen concentreren”, treurde Barcelona-trainer Cruijff na afloop. Zijn ploeg telt met nog tien wedstrijden te spelen één punt achterstand op Real Madrid.

In Praag leek Barcelona een dik uur in de opzet te slagen. Nadat het openingsoffensief van Sparta routineus was verwerkt, kreeg de Spaanse ploeg greep op de wedstrijd. Onder impuls van Koeman en Witschge werden enkele kansen afgedwongen. De Bulgaar Stoitsjkov, geschort, werd node gemist als goaltjesdief.

Na de rust kon Barcelona een kwartiertje domineren, evenwel zonder te scoren. Sparta schakelde voor het laatste half uur naar een hogere versnelling. De Spaanse kampioen werd zo overspeeld dat de uitslag van 1-0 als uitermate mager kon worden gekwalificeerd.

Alvorens Sigl in de 66ste scoorde, trof hij paal en lat van het doel van Zubizareta. Na de treffer bleef Sparta aandringen. Sigl trof nogmaals de lat in een periode dat de defensie van Koeman volkomen gedesorganiseerd was. Pas zeven minuten voor tijd kon Laudrup nog een counter opzetten, maar er zat totaal geen venijn meer in.

“Voor rust hebben we de kansen gehad”, analyseerde Cruijff, “in die fase hadden we de wedstrijd kunnen beslissen. We deden het niet en dus was het logisch dat Sparta profiteerde.”

In de andere poule is Sampdoria uitgelopen. De Italiaanse kampioen speelt de finale op Wembley bij een gunstig resultaat in de laatste groepswedstrijd, thuis, tegen Panathinaikos. De Grieken maakten in vijf wedstrijden van de kwartfinale nog geen enkel doelpunt. Gisteren speelde Panathinaikos in Athene de derde 0-0 tegen Anderlecht. Rode Ster gaat over twee weken op bezoek bij Anderlecht.

De ploeg uit Belgrado, door de burgeroorlog in Joegoslavië het gehele Europacup-seizoen door de UEFA verbannen naar het buitenland, kon gisteren in Sofia de finaleplaats zeker stellen. Winst, of wellicht een gelijk spel, was genoeg geweest. Sampdoria moest per se winnen en was bereid daar risico's voor te nemen. Zeker nadat, in de 19e minuut, Mihajlovic Rode Ster op voorsprong zette.

Het tegenoffensief van Sampdoria resulteerde in de 34ste minuut in de gelijkmaker door (de Joegoslaaf) Katanec. Een cruciaal moment deed zich vier minuten voor rust voor toen Vasilievic in eigen doel schoot: 1-2. Sampdoria ging die voorsprong na rust verdedigen en deed dat op zijn Italiaans. Bekwaam dus. In de 76ste minuut besliste Mancini bij een uitval de wedstrijd: 1-3.

Rode Ster - Sampdoria was veruit de grimmigste wedstrijd van de dag op de Europese velden. De Portugese scheidsrechter Dos Santos trok negen keer de gele kaart: drie voor Rode Ster, zes voor Sampdoria.

Anderlecht, op schot in de Belgische competitie, kon in Athene het laatste kansje op een finaleplaats niet benutten. Het bleef 0-0 tegen Panathinaikos. Die uitslag was verwonderlijk, want het was een snelle open partij.

De beide doelmannen kregen veel werk. Wanzcik en Maes hadden negentig minuten schroeiende handschoenen en verdienden ieder een tien.

In de 25ste minuut kreeg Apostolakis de mooiste kans. Hij stond voor een leeg doel, maar schoot de bal naast. Dezelde speler trof in de slotfase de paal.

In de poule van Barcelona pakte Benfica de laatste kans op een plaats in de Europa Cup 1-finale. De Portugese kampioen versloeg in groep B Dinamo Kiev met 5-0 en hield een theoretische kans op "Wembley'.

Over twee weken speelt Benfica de laatste groepswedstrijd in en tegen Barcelona. Benfica is daar alleen gebaat bij een overwinning en is verder afhankelijk van het resultaat van Sparta Praag bij het uitgebluste Dinamo Kiev. Brito (2), Soares en Yuran (2) krikten de doelcijfers op naar positief saldo. Het Portugese publiek geloofde er niet meer in. Het Estadio da Luz werd bevolkt met slechts 10.000 toeschouwers.