Mitterrand aanvaardt ontslag Cresson; Bérégovoy nieuwe Franse premier

PARIJS, 2 APRIL. De Franse president, François Mitterrand, heeft Pierre Bérégovoy tot premier benoemd als opvolger van mevrouw Edith Cresson, die maandag haar ontslag aanbood. Bérégovoy was minister van economie en financiën in de regering-Cresson. De samenstelling van het nieuwe kabinet is nog niet bekend.

Mitterrand aanvaardde vanochtend officieel het ontslag van Cresson na drie dagen beraad met voormannen van de socialistische partij over haar opvolging. Nadat Jacques Delors, de voorzitter van de Europese Commissie, zich had teruggetrokken, werd de benoeming van Bérégovoy, een vertrouwde vriend van president Mitterrand, algemeen verwacht.

De Parijse beurs reageerde vanochtend positief op de benoeming van Bérégovoy: de index CAC 40 steeg onmiddellijk een punt. Bérégovoy heeft als minister van financiën de afgelopen vier jaar de strijd tegen de inflatie en handhaving van een harde franc centraal gesteld in zijn beleid, waardoor hij internationaal aanzien geniet. Tokio reageerde vanmorgen direct positief op zijn benoeming.

De vervanging van de impopulaire premier Cresson was politiek onvermijdelijk geworden na de zware nederlagen die de socialisten de afgelopen twee weken leden bij lokale verkiezingen. Na de electorale afstraffing raakte de socialistische partij in een politiek isolement door de onafhankelijke opstelling van de milieupartijen en de communisten.

Uit de eerste reacties vanochtend bleek dat Bérégovoy, een pragmatisch politicus, op harde oppositie van de gaullistische RPR en de liberale UDF kan rekenen. Woordvoerders van beide partijen wezen erop dat Bérégovoy in belangrijke mate verantwoordelijk is voor het financieel-economisch beleid van de afgetreden regering en geen maatregelen heeft genomen ter bestrijding van de werkloosheid die 9,8 procent van de Franse beroepsbevolking beloopt.

De communistische fractieleider in de Nationale Vergadering, Lajoinie, zei dat de communisten de regering waarschijnlijk niet zullen steunen als Bérégovoy het vertrouwen vraagt. De socialisten zijn bij de wetgeving in het parlement afhankelijk van de steun van de communisten. De socialistische oud-premier Pierre Mauroy zei dat de benoeming van Bérégovoy tot premier “verandering en tegelijkertijd stabiliteit” betekent, wat “tegemoet komt aan de wens van de kiezers”.

    • Jan Gerritsen