"Leger van Rusland naar 1,3 miljoen'

WASHINGTON, 2 APRIL. Russische functionarissen hebben de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, laten weten dat zij de omvang van hun strijdkrachten willen terugbrengen tot maximaal 1,3 miljoen man. Dat hebben functionarissen uit het gezelschap van de Amerikaanse bewindsman gisteren laten weten.

Het Gemenebest van Onafhankelijke Staten beschikt momenteel over drie miljoen militairen. De Amerikanen verwachten echter dat het GOS op den duur uit elkaar zal vallen en dat Rusland een eigen strijdmacht zal vormen “binnen de komende jaren”. De Russische onderminister van defensie, Pavel Gratsjov “zei dat de totale omvang van hun strijdkrachten tussen de 1,2 en 1,3 miljoen man zou worden. Dat is kleiner dan we eerder gehoord hadden”, aldus de anonieme Amerikaanse functionaris, die daaraan toevoegde dat de Rus nauwelijks woorden wijdde aan het leger van het GOS en uitsluitend over de strijdmacht van Rusland sprak. Gratsjovs uitlatingen worden door militaire waarnemers ook uitgelegd als een geruststelling aan het adres van de buren van Rusland die nog altijd bang zijn voor een herleving van Russische expansiezucht.

De Verenigde Staten zijn al bezig met de beperking van de omvang van hun strijdkrachten van 2 miljoen naar 1,6 miljoen. (Reuter)