"Het wordt nog een linke wedstrijd'

MONACO, 2 APRIL. Feyenoord heeft een grote kans om voor het eerst sinds 1974 weer een finale van een Europees voetbaltoernooi te bereiken.

De Rotterdamse club kwam in de eerste wedstrijd van de halve finale van de strijd om de Europa Cup voor bekerwinnaars tegen AS Monaco tot een 1-1 gelijkspel. In de return over veertien dagen in Rotterdam heeft Feyenoord genoeg aan 0-0. De eindstrijd wordt op 6 mei in Lissabon gespeeld. Monaco kon het spel gisteravond absoluut niet naar zich toetrekken. De ploeg uit het prinsdom speelde niet bijster intelligent. Monaco had in de tweede helft niet één kans. “We zijn maar even in de problemen geweest en dat was na de gelijkmaker”, aldus trainer Wim Jansen. Feyenoord kwam al na negen minuten op voorsprong door een doelpunt van Rob Witschge. De middenvelder raakte de bal met de buitenkant van de schoen waardoor zijn schot de hoek indraaide. Verdediger Patrick Valery maakte met een stuitend schot in de 25ste minuut gelijk. Bij Feyenoord speelde routinier Sjaak Troost in de rol van de geschorste Peter Bosz. Hij deed dat vooral in de tweede helft goed. De twee steraanvallers van Monaco, de Liberiaan Weah en de Portugees Rui Barros, werden respectievelijk bewaakt door Henk Fräser en Ruud Heus. Wim Jansen keek met enige vrees vooruit naar de tweede wedstrijd, de positieve uitgangspositie ten spijt. “Het wordt nog een linke wedstrijd in de Kuip. Spelers als Weah, Rui Barros en Fofana blijven onberekenbaar. Met hun individuele kwaliteiten en hun snelheid kunnen ze een wedstrijd op elk moment beslissen. Hoe meer ruimte ze krijgen, des te moeilijker zijn ze af te stoppen. Aan de finale denk ik beslist nog niet.”