GM opnieuw grootste Amerikaanse bedrijf

NEW YORK, 2 APRIL. Autofabrikant General Motors (GM) in Detroit is er voor het zevende achtereenvolgende jaar in geslaagd om de eerste plaats in te nemen op de lijst van grootste Amerikaanse bedrijven. De top-500 van Amerikaanse bedrijven in de Verenigde Staten werd gisteren gepubliceerd door het tijdschrift Fortune.

Volgens het commentaar van Fortune was 1991 een “ongeëvenaard rampjaar” voor het Amerikaanse bedrijfsleven. De totale winst van de 500 belangrijkste bedrijven daalde met 41 procent tot 55,1 miljard dollar. Een vijfde van de topbedrijven - om precies te zijn 103 - leden verlies. Bij de bedrijven die voorkomen op de lijst vielen in totaal ruim 480.000 ontslagen, ofwel 3,8 procent van het totale personeelsbestand. Fortune stelt de lijst samen op basis van verkoopcijfers.

Ook General Motors leed vorig jaar verlies: 4,45 miljard dollar, het grootste verlies uit GM's geschiedenis. De verkoopcijfers bedroegen 123,8 miljard dollar. De top-4 van de Fortune-lijst bleef overigens ongewijzigd. De tweede plaats werd ingenomen door Exxon, met een verkoopcijfer van 103,2 miljard dollar. Exxon was met een winst van 5,6 miljard dollar - een stijging van 12 procent ten opzichte van 1990 - het meest winstgevende bedrijf van 1991. De plaatsen drie en vier worden ingenomen door Ford Motor en International Business Machines.

General Electric, die vorig jaar nog op nummer 6 stond, verdrong Mobil van plaats 5. Mobil, nu 6, wordt gevolgd door Philip Morris. Du Pont de Nemours (8) en Texaco (9) wisselden van plaats vergeleken met 1990. De top 10 werd afgesloten door Chevron.

Andere grote namen in de top-30 zijn onder meer Boeing (12), Shell Oil (15), Eastman Kodak (18), Xerox (22) en Hewlett-Packard (26). (AP, Reuter)