Dolf Brouwers schikt zich in Van-Oekelstrip

De Sjef van Oekel-stripalbums mogen weer tot in lengte van jaren verschijnen.

Ter herinnering: de variété-artiest Dolf Brouwers verwierf in de jaren zeventig bekendheid, door onder de naam Sjef van Oekel op te treden in de VPRO-tv-shows. Brouwers/Van Oekel trad daarna nog op in verschillende andere tv-programma's van "ontdekker' Wim T. Schippers, vervolgens reisde hij jarenlang door het land met een aan de tv-beroemdheid ontleend bühne-programma. Schippers creëerde intussen samen met tekenaar Theo van den Boogaard de stripfiguur Sjef van Oekel, die in hoge mate met het tv-personage overeenkwam. De relatie tussen Brouwers en Schippers verkilde naarmate het succes van de stripalbums groter werd. Eind vorig jaar troffen ze elkaar voor de rechter: Brouwers vond dat hij in een scabreuze context werd afgebeeld en eiste stopzetting van de uitgave van de albums en een schadevergoeding. Nog vóór de rechter tot een uitspraak kwam, bereikten de twee een compromis. Dank zij de bemiddeling van een mede-samensteller van de Van Oekel-shows, Gied Jaspars zijn de twee een betalingsregeling overeen gekomen. Een van de bepalingen van het compromis is dat de partijen de details van de overeenkomst niet publiek maken. “Het nationaal cultuurbezit is gered”, vat Schippers' advocaat mr Boukema de uitkomst samen. (TR)

    • Tom Rooduijn