"Delors wil België afschaffen'

Journalisten in verschillende Europese landen hebben gisteren hun lezers en luisteraars getrakteerd op 1 april-grappen.

De doorgaans als serieus beschouwde Londense The Times onthulde op de voorpagina geheime plannen om België af te schaffen. Achter het initiatief zou Jacques Delors schuilgaan: als Vlaanderen bij Nederland en Wallonië bij Frankrijk wordt gevoegd, zou hij voor zijn EG eindelijk een echte hoofdstad krijgen: Brussel als Washington D.C. van de Verenigde Staten van Europa. Nadeel van het plan: Manneken Pis verliest zijn aantrekkingskracht als belichaming der Belgische cultuur.

In België zelf lieten BRT-journalisten de nieuwe minister van begroting Mieke Officiers op de radio vertellen dat zij de gele kaart had gekregen van premier Dehaene wegens een vormfoutje bij de publicatie van de wet op de BTW-verhoging. De Raad van State zou haar erop gewezen hebben dat die verhoging pas op 2 april kon ingaan en op 1 april in heel België geen BTW geheven zou kunnen worden - een forse prijsverlaging voor één dag dus. Kwade middenstanders, die al dagen bezig zijn hun hele inventaris om te prijzen, zorgden voor een lawine aan telefoontjes naar het kabinet van de minister. De BRT zette het bericht 's middags recht, en winkeliers keerden de storm van kooplustigen door in hun etalages teksten aan te brengen als “Prijzen zijn hetzelfde gebleven. BTW was een aprilvis”.

In Frankrijk meldde het communistische dagblad L'Humanité dat Duitse Mercedessen vrijstelling krijgen van de op Franse snelwegen algemeen geldende snelheidslimiet van 130 kilometer per uur. Van bezitters van dit automobiel kun je niet eisen dat zij zich aan zo'n limiet houden.

Een Moskouse krant meldde gisteren dat “in het kader van de vrije markt en de wederzijdse concurrentie” is besloten tot de aanleg van een tweede metronet.

Ook vanuit de ruimte werd meegedaan aan de grappemakerij. De Westvlaamse astronaut Dirk Frimout liet weten dat bij zijn onderzoekingen van de ozonlaag was vast komen te staan dat België een uitzonderlijk koude zomer tegemoet gaat. Vooral aan de kust werd het weer slecht; in de Ardennen viel het allemaal reuze mee.