De Wolf had liever dicht bij de jongens gezeten

MONACO, 2 APRIL. John de Wolf volgt AS Monaco-Feyenoord (1-1) vanaf de eretribune in Stade Louis II. Vak B2, rij 8, de buitenste stoel. Dan kan hij op de trap zijn geblesseerde been en zijn krukken kwijt. De Wolf had liever in de dug-out gezeten. “Dicht bij de jongens.”

Maar de reglementen schrijven voor dat er niet meer dan tien personen - reserves en begeleiders samen - per ploeg langs het speelveld mogen zitten. “Op de tribune kan je het wel beter zien”, zegt De Wolf. “Ik heb gisteren tijdens de training even in de dug-out gezeten. Slecht zicht. Die reclameborden zijn hier erg hoog.”

De Wolf is in de vorm van zijn leven en druk doende ook buiten Rotterdam één van de populairste voetballers van Nederland te worden als hij op de maandagtraining naast De Kuip een band van zijn linker enkel scheurt. Dat is nu anderhalve week geleden. Hij schiet tijdens het afsluitende partijtje een bal op het doel en hoorde het kraken. Liggend in de ziekenwagen vreest hij het ergste. Maar in het ziekenhuis wordt hij gerustgesteld. “Ik zou ongeveer zes weken zijn uitgeschakeld en niet, zoals ik had verwacht, zes maanden. Ik was dolgelukkig.”

De dag voor het ongeval heeft de 29-jarige verdediger op tv in de uitzending van Studio Sport nog over zijn succes gesproken en geconstateerd dat Feyenoord “nog maar drie uur” van de Europa-Cupfinale was verwijderd. De Wolf weet echter als geen ander hoe betrekkelijk roem is. Hij stond al verscheidene malen eerder buitenspel. Het Rotterdams Dagblad brengt zelfs een tekening waarop alle voetbalblessures van De Wolf staan aangegeven. Liefst achttien zijn het er.

Maar De Wolf is al lang blij dat hij genoeg tijd heeft gehad om aan te tonen wie hij werkelijk is. Zelfs zijn eigen ploeggenoten wisten dat niet. Nu vinden ze De Wolf een uitstekende verdediger en een prettige collega. “Toch ben ik niet anders dan in mijn tijd bij FC Groningen”, weet De Wolf. Hij geniet nu grote bekendheid als de "voetballende Viking van Nederland'. Velen vinden ook dat hij in Oranje hoort. De Wolf geniet van de waardering. “Ik vond het ook helemaal niet erg dat ik de afgelopen week tweehonderd keer ben gebeld en steeds hetzelfde verhaal over die enkel moest vertellen.”

Hij heeft geen moment getwijfeld om met de ploeg mee naar Monaco te reizen. “Thuis zou ik helemaal gek worden.” Op het vliegveld in Brussel weigert hij zich in een rolstoel naar het vliegtuig te laten rijden. “Ik ken die gasten van Feyenoord. Die laten me dan ineens ergens staan. Opa Flodder, weet je wel.”

De Wolf werkt in Monaco het hele programma met de ploeg af en ligt ook weer op de kamer met Ruud Heus. “Ik gedraag me net zoals anders. Ik maak een geintje, doe een beetje gek. Ik speel alleen niet”, vertelt De Wolf. “Natuurlijk zijn er momenten dat ik baal. Maar dat mag ik de jongens niet laten merken. Ze hebben er niets aan als ik hier met een chagrijnig gezicht rondloop.” Het moeilijkst heeft hij het zo bekent hij later, als hij anderhalf uur voor de wedstrijd met de rest van de ploeg het veld betreedt. Het dan al aanwezige Feyenoord-legioen scandeert zijn naam. “Ik wist me toen even geen houding te geven.”

Er is bij De Wolf voor de wedstrijd in Stade Louis II geen spoor van twijfel over de goede afloop te bespeuren. Toch mist Feyenoord zijn, met name psychologisch gezien, twee belangrijkste spelers, Bosz en De Wolf. “De ploeg is scherp zat”, weet de geblesseerde verdediger. “We hebben dit seizoen al met meer tegenslagen te kampen gehad. Als ikzelf in het veld zou staan en de zogenaamde steunpilaren zouden ontbreken dan zou ik willen bewijzen dat het ook zonder die gasten kan.”

“Weah (aanvaller van Monaco, red.) was mijn man geweest, zeker weten”, zegt De Wolf als de wedstrijd van start gaat. De voorstopper blijft de hele wedstrijd vrij kalm. “Ik raak niet zo snel in paniek.” De Wolf constateert al na een paar minuten na de aftrap dat er “mogelijkheden” voor Feyenoord liggen. Even later scoort Witschge. “Tering”, is het enige dat De Wolf zegt.

Als Monaco halverwege de eerste helft een grote kans krijgt en Metgod op de doellijn redt sluit hij even zijn ogen. Valery zorgt bij de volgende mogelijkheid wel voor de gelijkmaker. “Je voelde dat dat niet kon uitblijven”, reageert De Wolf. “Nu moeten we het koppie erbij houden, slim zijn. Bij elk tikje moeten we gaan liggen. Het gaat om de komende tien minuten.”

De gehele tweede helft leunt De Wolf ontspannen achterover. “Monaco valt me tegen. Er zit niets in, schei toch uit. Het is een echte momentenploeg.” Bij een kopkansje van Mendy schiet De Wolf even naar voren. “Jezus.” Eén van zijn krukken glijdt van de trap. De vrouw van trainer Wim Jansen haalt 'm beneden op. In de slotfase raakt Henk Fräser geblesseerd aan zijn enkel, maar moet van de met een gele kaart dreigende scheidsrechter opstaan. De Wolf: “Als je wat hebt moet je blijven leggen.”

Na de wedstrijd staat De Wolf één van zijn krukken aan de flink geblesseerde Fräser af. In het hotel hinken ze samen naar de lift. “Ik merk nu dat John wat stiller is dan anders”, zegt kamergenoot Ruud Heus. “Dat is logisch. Hij is natuurlijk heel blij met het resultaat, maar aan de andere kant baalt hij dat hij niet heeft kunnen meedoen en dat hij straks misschien ook de finale moet missen.”

De Wolf blijkt de finale op 6 mei nog niet helemaal uit zijn hoofd te hebben gezet. “Morgen gaat het gips eraf en dan weten we hoe die enkel eruit ziet.” Er lijkt echter een klein wonder te moeten gebeuren wil De Wolf over vijf weken op het veld staan in Lissabon. Clubarts Van den Bosch heeft al voorspeld dat het totale genezingsproces drie maanden zal duren. “Maar dan zit ik toch liever nog een keer op de tribune in Lissabon dan voor de tv met twee vreemde ploegen in de finale”, aldus De Wolf.

Hij stond voordat hij door zijn enkel ging in de belangstelling van drie Engelse clubs. Angst dat die interesse nu helemaal voorbij is heeft De Wolf niet. “Want het is bekend dat ik in ieder geval aan het begin van volgend seizoen weer helemaal fit ben.”

Zijn contract loopt af bij Feyenoord. De Wolf zal eerst met zijn huidige club praten voordat hij met andere om de tafel gaat zitten. Feyenoord wil hem dolgraag houden, herhaalt penningmeester Jorien van den Herik na de 1-1 tegen Monaco. Hij heeft De Wolf de afgelopen dagen niet aangeschoten omdat zijn zaakwaarnemer, ex-keeper Bas van Noortwijk van de VVCS, in Nederland is.

    • Hans Klippus