De Vries blijft bij verbod landbouwgif

DEN HAAG, 2 APRIL. Minister De Vries (sociale zaken en werkgelegenheid) houdt vast aan zijn voornemen om het gebruik van twee bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt per 1 juli te verbieden.

Hij negeert de wens van een Kamermeerderheid van CDA en VVD om het verbod te "heroverwegen', zo bleek gisteren bij een mondeling overleg. Vorige maand stuurde De Vries een rapport van TNO naar de Kamer, dat de bestrijdingsmiddelen die in de bollenteelt worden gebruikt grote risico's voor de gezondheid met zich meebrengen. Twee middelen zijn zo gevaarlijk dat ze zo snel mogelijk verboden moeten worden, zo concludeerde de minister uit dit rapport. Volgens de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur is een verbod van het middel per 1 juli niet acceptabel. Het telen van gladiolen, lelies en tulpen zou dan vrijwel onmogelijk worden.