Cresson plant "boom van duizend ecu's'

PARIJS, 2 APRIL. Eén voorrecht is Edith Cresson in haar korte ambtsperiode als Frans regeringsleider niet ontgaan. Op 12 maart plantte zij een boom in de tuin van het Matignon, de ambtswoning van de Franse premier, volgens een traditie die door haar voorganger Raymond Barre in het leven werd geroepen. Mevrouw Cresson plantte een veertien jaar oude Ginkgo Biloba, een van oorsprong Chinese boom die in Japan werd ingevoerd en daar in 1690 door Europeanen werd ontdekt.

De keuze was symbolisch: de Ginkgo Biloba is de enige overlevende van een familie (gymnospermen) die aan het eind van het Perm-tijdperk tussen 260 en 245 miljoen jaar geleden op aarde verscheen en na een kleine 200 miljoen jaar weer verdween. De enige Ginkgo (Biloba) die nog voortleeft (en ook in Nederland bekend is), kan als een levend fossiel worden beschouwd, met als speciaal kenmerk een archaïsch systeem van voortplanting.

Edith Cresson plantte bij het Matignon een mannelijke boom (de vrouwelijke zijn minder geliefd wegens hun stinkende vruchten) en zei bij die gelegenheid dat de Ginkgo's destijds in Hiroshima de kracht van de atoombom hadden doorstaan. Of dat waar is, blijft een vraag waar de Fransen zich waarschijnlijk nog lang mee bezig kunnen houden. Naar wordt gezegd, is de Gingko Biloba niet alleen bestand tegen vuur, maar ook tegen allerlei parasieten en vervuiling, die in Parijs uiteraard niet ontbreekt. In Frankrijk wordt de Ginkgo wel de "boom van duizend ecu's' genoemd wegens zijn goudgele bladeren in de herfst, het jaargetijde dat - politiek gesproken - dit voorjaar voor Cresson is aangebroken.