Clinton: buitenlands beleid Bush te passief

WASHINGTON, 2 APRIL. De Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap Bill Clinton heeft gisteren felle kritiek geuit op de passiviteit van het buitenlandse beleid van president Bush.

Hij deed dat in een al weken van te voren aangekondigde grote rede over buitenlandse politiek voor de New-Yorkse Foreign Policy Association. De glans werd hieraan echter deels ontnomen doordat Bush zijn hulppakket voor de voormalige Sovjet-Unie slechts minuten voor Clintons rede bekendmaakte. Bush ontkende dat zijn aankondiging werd beïnvloed door de toespraak van Clinton.

Clinton zei dat Bush had gekapituleerd voor politieke druk en dat hij een “reactieve, stuurloze en dwalende” koers volgde in buitenlands beleid, die bleek uit zijn mislukte handelsmissie naar Japan. “George Bush heeft een nieuwe wereldorde aangekondigd zonder een nieuwe Amerikaanse bestemming aan te geven”, zei hij. “Amerika verdient beter dan een activisme zonder visie, voorzichtigheid zonder doel, tactiek zonder strategie”.

Clinton had kritiek op het “overdonderen” van Israel, “waarbij de banden met het Syrische despotenregime worden gekoesterd”. Deze opmerking was vooral gericht op New York, waar dinsdag voorverkiezingen zijn en waar miljoenen joden wonen.

Maar meer nog dan de verschillen vielen de overeenkomsten op tussen Clinton en Bush. Ook Clinton zag nu de kans om door hulp aan de voormalige Sovjet-Unie “onze toekomst welvarender en veiliger te maken”. Zijn voorstellen leken sterk op die van Bush.

Ook bij een later televisie-interview bleek hoe Clinton qua internationalisme nauwelijks onderdoet voor Bush. Hij wil dat er Amerikaanse troepen in West-Europa blijven om op onvoorziene gebeurtenissen in Oost-Europa te zijn voorbereid. Clinton legt wel meer nadruk op de rol van de Verenigde Naties.

De Democratische presidentskandidaat Jerry Brown was het niet met Clinton en Bush eens: “De reden dat we deze leeggebombardeerde gebouwen hebben, is dat je die mentaliteit van Bush en Clinton hebt die meer geïnteresseerd zijn in een nieuwe wereldorde op 10.000 mijl afstand dan in een economie met volledige werkgelegenheid”, zei hij gisteren tijdens zijn campagne in New York, waar hij hoog scoort in de opiniepeilingen. Toch besloot deze politiek zeer wendbare kandidaat gisteren zich ook met het buitenland bezig te gaan houden, want dat staat "presidentieel'.