Burgemeester van Haren wordt juridisch vervolgd

GRONINGEN, 2 APRIL. Burgemeester K. Weide (VVD) van Haren, die op 10 maart een botsing veroorzaakte met een geparkeerde auto, wordt vervolgd wegens doorrijden na een aanrijding.

Hoewel uit een enkele uren na het voorval afgenomen ademanalyse bleek dat het alcoholpromillage van Weide 0,9 bedroeg (405 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht), wordt de burgemeester niet vervolgd wegens het rijden onder invloed. Volgens Weide was het hoge alcoholgehalte veroorzaakt door drie glazen whisky die hij na het ongeluk thuis had gedronken.

Weide reed op 10 maart, nadat hij op een zakendiner enkele glazen wijn had gedronken, bij het achteruitrijden in Groningen tegen een geparkeerde auto aan. Hij zou de aanrijding niet hebben opgemerkt en reed weg. Getuigen noteerden zijn kenteken en seinden de politie in. Die hield hem enige uren later thuis aan.

Het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk berekende het alcoholpromillage ten tijde van het ongeluk, dat 0,52 moet zijn geweest (230 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht; de wettelijk toegestane maximumgrens is 220, de minimale vervolgingsgrens 235). Op basis daarvan, aldus de Groninger officier van justitie mr. M.H. Geerds, kan Weide niet vervolgd worden wegens rijden onder invloed.

“De getuige beweert thuis twee à drie glazen alcohol te hebben gedronken. Het tegendeel kunnen wij niet hard maken”, aldus Geerds.

De gemeenteraad van Haren neemt binnenkort een besluit over de politieke toekomst van Weide. De fractie van D66 eist het vertrek van de burgemeester, omdat deze de raad wel inlichtte over het voorval, maar zijn wangedrag tegenover de twee politieagenten verzweeg. De twee agenten die hem thuis opzochten om proces-verbaal op te maken werden door Weide beledigd en bedreigd met ontslag. De agenten hebben de schelpartij niet in hun proces-verbaal gemeld. Later heeft Weide op het politiebureau nogmaals agenten uitgescholden. De burgemeester heeft tot tweemaal toe zijn excuses aan de raadsleden en wethouders aangeboden. Hij verklaarde dat emoties een "belangrijke rol speelden' bij het incident.