Besnijdenis

F. Bolkestein suggereert dat besnijden van meisjes een typisch islamistisch gebruik is (NRC Handelsblad, 31 maart).

Deze pijnlijke en riskante ingreep bestond echter al bij de oude Egyptenaren, en is lange tijd over de hele wereld toegepast. Nergens zegt de koran dat vrouwen besneden dienen te worden; wel zorgde Mohammed - die meer extreem vrouwonvriendelijke gebruiken van zijn tijd afzwakte - ervoor dat de ingreep minder drastisch werd uitgevoerd dan gebruikelijk.

Het genitaal verminken van meisjes komt in veel islamistische landen, zoals de Mahgreb-landen of Turkije, niet voor, maar wel in een aantal Middenafrikaanse landen zoals Somalië; en dan bij alle bevolkingsgroepen, ook bij katholieke vrouwen. Inmenging en tegenacties van vrouwen uit andere culturen stelt men niet op prijs.

    • Dr Machteld Roede