Beleggers verliezen miljard door koersdaling Tokio

AMSTERDAM, 2 APRIL. Nederlandse beleggers hebben door de voortgaande daling van de Japanse aandelenkoersen een gezamenlijk boekverlies geleden van ten minste één miljard gulden in de afgelopen twee jaar. Dit heeft Bank Mees & Hope bevestigd.

Op de effectenbeurs van Tokio zijn de aandelenkoersen, na het forse verlies van gisteren, opnieuw gedaald. In een nerveuze stemming daalde het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen vanmorgen met nog eens 295,76 punten, ofwel 1,6 procent, tot 18.286,03 punten. De Amsterdamse beurs, waar de koersen gemiddeld iets hoger waren, reageerde vanmorgen nauwelijks op de verdere daling in Tokio.

Het Japanse beursgemiddelde zakte gisteren met 764 punten of bijna vier procent, ondanks de verlaging van het Japanse disconto met driekwart procentpunt. Deze poging tot stimulering van de Japanse economie kwam te laat om beleggers te overtuigen. Ook de maandag bekendgemaakte maatregelen van de regering om de economie op te peppen konden de beleggers niet overtuigen.

De daling van de Japanse aandelenkoersen vanmorgen werd veroorzaakt doordat grote beleggers zich van hun stukken ontdeden. Marktanalisten wezen erop dat dergelijke verkopen doorgaans plaatshebben kort vóórdat de markt op haar dieptepunt komt. Eerder op de dag werden in een paniekerige stemming grote aantallen aandelen aangeboden door beleggers die verdere verliezen wilden voorkomen.

De beurs staat nu op het laagste niveau sedert december 1986. Marktkenners menen dat de vooruitzichten somber blijven, maar hebben hun hoop gevestigd op het verschijnsel dat koopjesjagers nu de koersen weer licht omhoog zullen stuwen. Bovendien lijken de grotere fondsen weer iets aantrekkelijker als gevolg van de lagere koers van de yen en de steeds sterkere aanwijzingen dat de Amerikaanse economie zich hersteld.

Het Nikkei-gemiddelde kwam gisteren op een maximaal verlies van 557 punten te staan. De graadmeter wist zich daarvan enigszins te herstellen toen de beleggers op lagere koersniveaus weer overgingen tot aankopen.

Nederlandse beleggers hebben sinds 1988 per saldo 4,8 miljard gulden in Japanse aandelen geïnvesteerd. Ruim drie miljard gulden daarvan werd in 1990 en 1991 belegd. De Nikkei-index voor Japanse aandelen is sindsdien meer dan gehalveerd. In Japan gespecialiseerde Nederlandse beleggingsfondsen maakten sinds de val van de Nikkei-index, die eind 1989 inzette, een koersverlies door van gemiddeld 46 procent. Beleggers gaan er niet van uit dat maatregelen van de Japanse overheid en centrale bank op de korte termijn zullen resulteren in een stabilisatie van de Japanse aandelenkoersen. Zij houden rekening met een verdere daling van de Nikkei-index tot 15.000 punten. Pas in de tweede helft van dit jaar wordt een structurele verbetering verwacht.