Begemann wil dochter op buitenlandse beurs gaan introduceren

ROTTERDAM, 2 APRIL. Koninklijke Begemann Groep wil pijpleidingen-dochter Bredero Price in de tweede helft van dit jaar introduceren op een buitenlandse beurs. Dit heeft president-directeur J.A.J. van den Nieuwenhuyzen vanochtend gezegd.

Van den Nieuwenhuyzen wil Begemann omvormen tot een holding van groepen met eigen financieringsmogelijkheden. “De bedoeling is om in de toekomst te kijken of er nog meer onderdelen naar de beurs gebracht kunnen worden, maar dat zal op zijn vroegst volgend jaar zijn”, aldus Van den Nieuwenhuyzen.

Van den Nieuwenhuyzen meent dat Begemann op de Amsterdamse beurs ondergewaardeerd wordt en wil mede daarom groepsmaatschappijen apart op een beurs te zetten. Hij onthield zich vanochtend van commentaar op de koers van het aandeel Begemann.

Van den Nieuwenhuyzen wilde nog niet zeggen of Bredero Price in Londen zal worden gentroduceerd of in een ander land. Amsterdam is volgens Van den Nieuwenhuyzen afgevallen omdat Bredero Price eigenlijk geen bindingen met Nederland heeft. Belangrijke werkmaatschappijen zitten, behalve in Groot-Brittannië, in Noorwegen, Duitsland, Australië, Singapore, Frankrijk en Jemen.

Op de Amsterdamse beurs steeg de koers van Begemann vanochtend met vijf gulden tot 124 gulden. De koersstijging was volgens analisten te danken aan de resultaten die Begemann gisteren bekend heeft gemaakt.

De netto winst is over 1991 met bijna 16 procent gestegen tot 85 miljoen gulden. Per aandeel steeg de netto winst van 17,25 gulden naar 19,52 gulden. De stijging van de netto winst is gerealiseerd ondanks een daling van de transactierestulaten met ruim dertig miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat steeg van 70 miljoen tot ruim 103 miljoen gulden. De omzet groeide met 28 procent tot 1,74 miljard gulden, onder meer door overneming van RDM. Zonder overnemingen en desinvesteringen groeide de omzet met veertien procent.

Begemann stelt een keuzedividend voor van 3,00 gulden contant of een stockdividend van drie aandelen per honderd. Vorig jaar was er 2,60 gulden aan dividend.

Van den Nieuwenhuyzen is optimistisch over het lopende jaar. Omdat de orderportefeuille sterk is toegenomen - van 1,2 miljard gulden tot 4,2 miljard eind 1991 - verwacht Van den Nieuwenhuyzen dat de omzet, de netto winst en de winst per aandeel van Begemann dit jaar verder zullen stijgen.