Begemann, Fokker gevraagd op hogere beurs, KLM zwak

AMSTERDAM, 2 APRIL. De koersen op Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen hoger en volgden daarmee de stemming op de meeste buitenlandse beurzen. Fokker viel op door grote belangstelling van particuliere beleggers. Begemann klom verder op en won vijf gulden. KLM lag er zwak bij.

AMSTERDAM Kortstondig koersherstel op de beurs in Londen zorgde voor hogere koersen in Amsterdam. Toen de Britse beurs weer wat inzakte, hield het Damrak zich sterk staande. Ook de slappe beurs van Tokio, waar de Nikkei-index nog eens 1,6 procent verder afkalfde, liet Amsterdam onberoerd. De EOE-index, die gisteren 0,67 punt lager sloot op 302,62, noteerde om 13.00 uur 0,86 hoger.

De koers van Fokker vloog vanmorgen kort na opening flink omhoog. De vliegtuigbouwer uit Amsterdam lag vooral goed in de markt bij particluiere beleggers. Deze reageerden op een radiobericht vanmorgen waarin werd aangekondigd dat het Duitse DASA een bod van vijftig gulden per aandeel Fokker overwoog. De koers, gisteren een dubbeltje hoger gesloten op 33,70 gulden, noteerde omstreeks het middaguur 34,90 gulden. Eerder op de dag werd 35,40 gulden voor het aandeel betaald. Fokker ontkende later op de dag het radiobericht en deed het af als “loos alarm”.

Ook Begemann lag vandaag goed in de markt, maar de aanleiding daarvoor was concreter dan die bij Fokker. Het bedrijvenconglomeraat van Joep van den Nieuwenhuyzen presenteerde gisteravond jaarcijfers over 1991. De netto winst van het concern steeg met 15,6 procent naar 85 miljoen gulden. De koers van Begemann schoot vijf gulden omhoog en belandde op 124 gulden aan het begin van de middag. Naast de gunstige winstcijfers speelde de eveneens gisteren aangekondigde mogelijke introductie van dochteronderneming Bredero Price op een buitenlandse beurs een rol bij de koersstijging.

De internationale waarden boekten bijna allemaal koerswinst. Philips mocht zich opnieuw verheugen in buitenlandse belangstelling en voegde aan de koers twee dubbeltjes toe op 37 gulden. Koninklijke Olie en Unilever verbeterden zich respectievelijk negen dubbeltjes en een gulden. Akzo steeg twee kwartjes tot 150,90 gulden. KLM kon als een van de weinige internationals geen winst boeken. Integendeel zelfs, de koers van de luchtvaartmaatschappij zakte twee dubbeltjes. Berichten vanuit Zwitserland dat Swissair de komende jaren geen belangstelling voor KLM heeft als fusiepartner deden de hoop voor een geslaagde fusie voor de "nationale trots' verder wegzakken. Omstreeks het middaguur lag KLM twee dubbeltjes lager op 35,30 gulden.

Op de lokale markt bleef het naast de belangstelling voor Begemann erg rustig. De mogelijke overneming van het noodlijdende uitzendbureau Flex door Randstad bracht dit fonds slechts twee dubbeltjes koerswinst op 46,50 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een aanvankelijk verlies goed weten weg te werken. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig toonaangevende fondsen sloot op 3.249,34 punten en dat was 13,87 punten hoger dan op dinsdag.

Kort na het begin van de handel stond de Dow op een verlies van bijna achttien punten. Als oorzaak werd genoemd de sterke daling op de effectenbeurs van Tokio en de daaropvolgende negatieve stemming op de effectenbeurzen in Europa. In de middag werd bekend dat de index van Amerikaanse inkoopdirecteuren was gestegen tot 54,1 procent, hetgeen voor de economie van de VS goed nieuws is, maar waarvan de beurshandelaren niet erg onder de indruk waren. Tegen het einde van de handel veerde de Dow op doordat de computers het sein tot aankopen gaven.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen noteerden vanmorgen wederom lager. De omzetten bleven klein omdat beleggers met angst en beven de verkiezingen van volgende week donderdag tegemoet zien. Zolang in de opiniepeilingen de Labour-partij leidt, is de stemming in de Londense City gedrukt. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 31,5 punten verloor op 2.408,6 punten, noteerde omstreeks het middaguur 6,1 lager.

FRANKFURT Mooie winstcijfers van de Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, brachten de aandelenmarkt in Frankfurt vanmorgen nauwelijks in beweging. Pas aan het eind van de morgen trokken de aandelenkoersen aan. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 10,56 punten lager sloot op 1.707,3, noteerde omstreeks het middaguur 10,74 punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokyo hebben zich niet kunnen herstellen van het forse verlies van woensdag. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 fondsen daalde donderdag met nog 295,76 punten of 1,6 procent tot 18.286,03 punten.

De daling die de aandelenkoersen donderdag te zien gaven, werd veroorzaakt doordat de grote beleggers zich van hun stukken ontdeden. Een deskundige verklaarde dat dergelijke verkopen doorgaans plaatsvinden kort voordat de markt op haar dieptepunt komt.