Aron Winter verzorgt open sollicitatie

GENUA, 2 APRIL. Aron Winter voelde zich gisteravond, op weg van Genua naar Schiphol, een tevreden mens. Hij had “lekker gevoetbald” en had bovendien een aandeel in twee doelpunten. Toch noemde trainer Louis van Gaal hem niet bij de uitblinkers. Bewust? Wellicht, want Winter behoorde tot de rechtervleugel die verantwoordelijk kon worden gesteld voor de twee tegentreffers van Genoa. De tv-beelden zullen bij de nabespreking het keiharde bewijs leveren.

Bij de eerste Italiaanse treffer grijpen Winter én Van 't Schip niet in als Ruotolo op doel schiet. Menzo had de bal moeten pakken, maar stompt het leer voor de voeten van Aguilera. Bij de tweede treffer verschijnt Winter weer in beeld als dezelfde Aguilera vrij bij de eerste paal een schot van Caricola verlengt. De bal caramboleert tegen de onderkant van de lat en kan eigenlijk alleen maar de lijn zijn gepasseerd op het moment dat Menzo het leer tegen de binnenkant van de paal slaat. De Deense arbiter Kim Nielsen was bij deze treffer wel erg zeker van zijn zaak. Van 't Schip zou later gewag maken van het feit dat Jonk ook in de buurt van Aguilera stond. Hij nam het bovendien op voor de rechtervleugel met de woorden: “Als Van Gaal kritiek op ons heeft, maak ik hem af.”

De rechterflank was bij drie Ajax-treffers actief en veroorzaakte zo een enerverende wedstrijd. Aan het tweede Amsterdamse doelpunt ging een mooie actie van Pettersson vooraf, waarna de inzet van Winter door aanvoerder Signorini tegen de lat werd gewerkt. Volgens Winter passeerde de bal toen al de doellijn, Nielsen constateerde dat niet, maar Roy werkte het leer toch in het net. Het derde en beslissende Ajax-doelpunt kwam wel volledig op naam van Winter die met een beheerste voetbeweging doelman Braglia passeerde. Hoe het ook zij, Aron Winter is bezig aan zijn beste seizoen bij Ajax. “Ik speel inderdaad voor het eerst in mijn loopbaan al een heel jaar constant”, zegt de protégé van Johan Cruijff, die hem liet debuteren in De Meer. “Dat Ajax afgelopen zomer Rob Alflen aantrok had grotendeels te maken met mijn aarzeling om bij te tekenen. Maar het heeft mij toch geprikkeld om betere prestaties te leveren.”

Winter had vorig seizoen gehoopt dat een Italiaanse club zich voor hem zou melden. Toen dat niet gebeurde zette hij zijn handtekening maar onder een driejarig contract bij Ajax. Gisteravond wilde Winter in een wedstrijd die ook door de RAI rechtstreeks werd uitgezonden nog eens een open sollicitatie verzorgen. Dat lukte aardig. Ajax ziet Winter niet graag vertrekken. Penningmeester Arie van Os laat echter weten dat hij spelers, die tegen hun wil in De Meer voetballen, niet kan tegenhouden te vertrekken. Er zal wel een aanzienlijk bedrag voor Winter moeten worden betaald.

Winter heeft intussen Ella Adriaanse in de arm genomen als zaakwaarneemster. De advocate doet ook de onderhandelingen met AC Milan voor Gullit, Rijkaard en Van Basten. Van vermeende interesse van PSV is Winter noch Ajax iets bekend. Nieuwsgierig geworden door de geruchtenstroom heeft Van Os vorige week Kees Ploegsma van de Eindhovense landskampioen gebeld en hem herinnerd aan het gentlemens agreement dat de twee topclubs hebben. Deze houdt in dat de belangstelling voor elkaars spelers openlijk wordt gemeld.

Ploegsma verklaarde echter nog geen interesse te hebben in Winter. Maar aangenomen mag worden dat het vertrek van Gerald Vanenburg voor een andere situatie zal zorgen. Winter wijst er op dat hij zich dit seizoen nog wil concentreren op Ajax. “Maar als er straks clubs willen praten kan dat altijd. Ik zou me overal kunnen aanpassen.”