Argentinië krijgt lening van miljarden van IMF voor hervorming

WASHINGTON, 2 APRIL. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft Argentinië een lening van 2,95 miljard dollar toegezegd voor een periode van drie jaar ter ondersteuning van het economische hervormingsbeleid. Dit heeft het fonds gisteren bekend gemaakt.

Naast deze al eerder in het vooruitzicht gestelde lening zal het IMF ook de laatste termijn van 200 miljoen dollar beschikbaar stellen van een vorige kredietovereenkomst.

Argentinië mag ongeveer 900 miljoen dollar van het bedrag gebruiken als garantie bij de onderhandelingen met de banken over herstructurering en vermindering van zijn schuld. Het land wil bij afronding van die besprekingen nog eens 458 miljoen dollar van het IMF lenen.

De voorzitter van de stuurgroep van de banken, William Rhodes van de Amerikaanse Citibank, heeft verklaard dat waarschijnlijk volgende week een akkoord wordt aangekondigd tijdens de jaarvergadering van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank in Santo Domingo. Argentinië heeft bij de banken een schuld van 23 miljard dollar plus acht miljard dollar aan achterstallige rentebetalingen. De totale buitenlandse schuld bedraagt 62 miljard dollar.

Het IMF heeft zich lovend uitgelaten over het ambitieuze programma van president Carlos Menem voor privatisering en aanpassing van de economie. De Argentijnse economie heeft vorig jaar de sterkste groei doorgemaakt sinds 1987. Het lopende driejarige economische programma voorziet in een jaarlijkse groei van ongeveer vijf procent en een vermindering van de inflatie tot vier procent in 1994. De inflatie bedroeg vorig jaar 84 procent, het laagste niveau in de afgelopen vijf jaar.

De Argentijnse regering reageerde juichend op het besluit van het IMF. “Het maakt Argentinië geloofwaardiger,” aldus minister Juan Llach voor economische planning. Volgens economen krijgen de onderhandelingen met de banken over schuldvermindering een flinke steun in de rug. Het gaat om de invulling van het Amerikaanse "plan-Brady' (genoemd naar de Amerikaanse minister). Dit houdt in dat banken vorderingen afschrijven dan wel genoegen nemen met een lagere rente. Voorwaarde is wel dat een land aan de voorwaarden van het IMF voor steun voldoet. Argentinië onderhandelt in New York met de banken over een vermindering van de schuld met 35 procent. De banken eisten gisteren dat Argentinië 900 miljoen dollar contant betaalt in ruil voor zo'n schuldvermindering. (Reuter, UPI)