Ajax spot met voetbalwetten tegen Genoa

GENUA, 2 APRIL. Rondom de confrontaties tussen PSV en Anderlecht werd eerder dit seizoen het requiem aangekondigd van het Europa Cup-voetbal. Ajax toonde gisteravond in een opwindend duel aan dat deze sombere veronderstelling nog wat voorbarig is. Tegen Genoa, dat al anderhalf jaar thuis niet had verloren, spotte het team van Van Gaal met de ijzeren wet in het internationale voetbal dat de bezoekende ploeg voor een behoudend uitgangspunt moet kiezen. De beloning was een 3-2 overwinning en een redelijk perspectief op een finaleplaats in het UEFA-Cuptoernooi.

Al snel na de loting wist Louis van Gaal welk tactisch concept hij moest hanteren om Genoa te bestrijden. Onder het motto "de aanval is de beste verdediging' was hij ervan overtuigd dat Ajax met drie spitsen behoorde aan te treden in het Luigi Ferraris-stadion dat gisteravond een heksenketel was. Bij het naderen van het uur U raakte hij even in tweestrijd. In het belang van de strategie moest de in topvorm verkerende John van Loen worden opgeofferd aan de onzekere factor Bryan Roy, die afgelopen zondag tegen Sparta geen bal goed raakte.

Van Gaal was er echter zo zeker van dat een bezetting op de flanken tegen een Italiaanse tegenstander het beste resultaat zou opleveren, dat hij de linksbuiten het voordeel van de twijfel gaf. Van Gaal wilde bovendien per sé scoren in Genua. De blufpoker pakte goed uit. Roy speelde een uitstekende wedstrijd en zijn aanwezigheid zorgde in de openingsfase voor paniek in de defensie van Genoa. Het sterke begin was trouwens toch het halve werk. De Italianen waren nog niet aan de bal geweest toen Stefan Pettersson uit een voorzet van John van 't Schip na 42 seconden al 0-1 inkopte. Daarna liep Genoa alleen maar achter de feiten aan. Zeker toen Roy ook nog eens 0-2 aantekende.

Achteraf ergerde Van Gaal zich aan het feit dat Ajax die voorsprong uit handen gaf. Hij had zijn spelers nog zo gewaarschuwd. Bij de wedstrijdbespreking schreef hij met grote letters op het bord: laat je niet misleiden, ga de bal niet hautain rondspelen. Dat gebeurde dus wel in een fase dat Ajax nagenoeg in de finale stond. Want dat Genua in de return, in het uitverkochte Olympisch Stadion, drie treffers meer zou produceren, moest uitgesloten worden geacht.

Van Gaal probeerde vanaf de kant zijn overmoedig geworden manschappen tot orde te roepen, maar zijn stemgeluid ging verloren door de spreekkoren van de in extase geraakte tifosi. “Er liepen in die fase nogal wat mensen met hun hoofd in de wolken”, vond Van Gaal. “Het elftal wilde te graag 3-0 maken en wel op de verkeerde momenten. Enkele spelers hielden zich niet aan de afspraken. Er kwamen twee voorzetten van rechts (die door Aquilera werden afgerond, red.), maar die ballen hadden ook van de andere kant kunnen komen. Zonde, want je loopt het eerste uur magnifiek te voetballen.”

Eervolle vermeldingen waren er voor Frank de Boer die de gevaarlijke spits Skuhravy vaak de meerdere was en Rob Alflen, de onervaren nieuweling bij Ajax. Beiden zorgden voor rust in de defensie. De Boer bleef kopspecialist Skuhravy vooral in de tweede helft in de lucht de baas. Ondanks zijn handicap, want de Ajacied is met z'n 1 meter 80 twaalf centimeter korter dan de Tsjechoslowaakse international.

Het koele optreden van Alflen was voor de technische leiding een openbaring. De Utrechter moest in het centrum Eranio, Bortolazzi of Ruotolo opvangen en deed dat zo beheerst dat het leek of hij al een jarenlange Europa Cup-ervaring achter de rug had. Toch is de situatie bij Ajax momenteel zo, dat Alflen maar moet afwachten of hij in de komende competitiewedstrijd tegen Roda JC weer wordt opgesteld.

Het lot heeft al beslist dat Ajax, als het zich kwalificeert voor de finale, tegen Real Madrid of Torino weer eerst uit speelt. De beslissende wedstrijd zal dan in het Olympisch Stadion plaatshebben. Het Ajax-bestuur wil beslist niet uitwijken naar De Kuip. Voorzitter Michael van Praag: “Toen het vanavond nog gelijk werd, dacht ik even dat ik dood ging. Gelukkig is het met dat winnende doelpunt van Aron Winter nog goed afgelopen. Alles zit mee. Vanavond is nog eens bevestigd dat we als bestuur een goede beslissing hebben genomen met de aanstelling van Louis van Gaal als opvolger van Leo Beenhakker. In het begin werden er vraagtekens gezet bij zijn capaciteiten, maar wij hebben daar nooit aan getwijfeld.”

Diezelfde Van Gaal verbijsterde de Italiaanse pers door blijk te geven van zijn teleurstelling over de uitslag (vooraf had hij trouwens getekend voor een gelijkspel) en de Nederlandse media waren al even verbaasd toen hij verkondigde dat Aguilera slecht had gespeeld. De irritante speler uit Uruguay is er in de return net als verdediger Torrente niet bij wegens een tweede gele kaart. Maar volgens Van Gaal is dat geen voordeel, want de doelpunten die Aguilera maakten kwamen tot stand dank zij fouten van zijn eigen discipelen.

    • Erik Oudshoorn