Access trekt bod in op PSI wegens geldgebrek

AMSTERDAM, 2 APRIL. Het openbare bod van Access Management op alle uitstaande aandelen van het vastgoedfonds Public Storage International (PSI) is onverwacht afgeketst. Eén van de buitenlandse financiers van de overneming heeft zich op het laatste moment teruggetrokken.

Dit hebben PSI en Access Management gisteren gezamenlijk bekendgemaakt. Access Management, een Nederlandse vennootschap waarin zich een groep buitenlandse beleggers heeft verenigd, was verantwoordelijk voor een derde deel van de financiering van het bod dat in totaal 12 miljoen gulden zou kosten.

Bank Cantrade, verantwoordelijk voor het prospectus, zou het overige deel van de kosten voor haar rekening nemen. De bank, die verder geen commentaar wil geven, weigert het overnamebedrag van Access voor te schieten.

Commissarissen en directie van PSI zeggen de situatie zeer te betreuren en willen advies inwinnen over de juridische consequenties hiervan. Degenen die hun aandelen reeds hadden aangemeld, krijgen deze volgens Access “zo spoedig mogelijk terug”.

PSI, dat zich richt op de verhuur van opslagruimten in de Verenigde Staten, heeft twee grootaandeelhouders: de Noro Group of Companies, dat 37,6 procent van de aandelen in handen heeft, en de Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Detailhandel, dat een belang van 10,9 procent bezit.

Access bracht in december vorig jaar een bod uit op alle aandelen PSI à 12 dollar per stuk. Noro, een club van vermogende particuliere beleggers, verklaarde destijds in te willen gaan op het bod. Noro voert tevens het management over PSI. Uitgaande van een laatste beurskoers van 8,80 dollar lopen Noro en het pensioenfonds respectievelijk 2,2 miljoen gulden en 0,6 miljoen gulden mis.