10TH WORLD WIDE VIDEO FESTIVAL

Tijdens de tiende editie van het World Wide Video Festival, dat van 7 t/m 12 april in Den Haag wordt gehouden, kan de bezoeker kennis maken met recente kunstzinnige uitingen binnen de elektronische media.

Informatie en programma: World Wide Video Festival, Noordeinde 140, 2514 GP Den Haag. Inl 070-3644805.

Adressen: Kijkhuis, Noordeinde 140, Den Haag. Dag 10-2u.; Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Dag 10-17u.; Arti, Noordeinde 79, Den Haag. Dag 11-22u.; Zeebelt, Willemstraat 7, Den Haag. Dag 11-22u.; Artoteek, Denneweg 14a, Den Haag. Dag 11-22u.; Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Prinsessegracht 4, Den Haag. Dag 11-22u.; Vrije Academie, Paviljoensgracht 20, Den Haag. Dag 11-22u.; Paard, Prinsegracht 12, Den Haag. Di t/m do 21-1u, vr t/m zo 21-3u.

Tijdens het festival is de informatie- en gastenbalie in het Kijkhuis dagelijks geopend van 10-23u. Inl 070-3644805. Vanaf 6 april is de festivalcatalogus verkrijgbaar o.a. bij de balie van het Kijkhuis. Een festivalpas kost ƒ 15,-

Traditioneel vormt de vertoning van videofilms - dit jaar zijn het er ruim honderd, voor het merendeel premières - de kern van het festival. De documentaires, speelfilms en animatievideo's die vertoond worden op wisselende locaties, zijn afkomstig uit alle delen van de wereld. Zo zal de Amerikaanse Wooster Group in de ruim een uur durende documentaire "White Homeland Commando' een beeld schetsen van het religieus genspireerde, blank rechtse extremisme in de Verenigde Staten. "L'le Mysterieuse' van de Fransman Robert Cahen is een vijftien minuten lange ode aan Paaseiland. Laurie Anderson maakte ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Sevilla een moderne versie van Bizets opera "Carmen'. De vertoning van de videotapes heeft plaats in het Kijkhuis. De makers zullen zoveel mogelijk bij de vertoning aanwezig zijn.

In het programma-onderdeel "Face the Music' - te zien in Het Paard - wordt aan de hand van lezingen, en videoclips van o.a. Public Enemy, Ice-Cube en NWA, de rap en hip hop-cultuur belicht. Verder is er een overzicht te zien van het werk van Rogier van der Ploeg, die o.a. clips voor de Golden Earring, Urban Dance Squad en nu ook The Ex maakte. In "The Night of the Shimmy Video' (zondag 12 april) zullen twee uur lang cultclips gedraaid worden. Tevens zal een documentaire over de peetvader van de Beat Generation, William S. Burroughs, te zien zijn. De video "Blues', van de Braziliaan Joao Moreira Salles, neemt de geschiedenis van de Amerikaanse blues onder de loep.

Ter gelegenheid van het festival zijn twaalf kunstenaars - onder wie Rita Myers (USA), Marie José Burki (Zwitserland), Marcel Hermans en Weit Hoogeveen (Nederland), en Alain Favre (Frankrijk) - uitgenodigd video-installaties te maken. Deze installaties zijn te zien in o.a. het Haags Gemeentemuseum, Arti en Zeebelt, en worden beoordeeld door een internationale jury.

Op donderdag 9 april organiseren tien audiovisuele afdelingen van Nederlandse Academies voor Beeldende Kunsten een zogenaamde Academiedag, waarop door studenten gemaakte video's worden vertoond. Stephen Partridge - videokunstenaar, televisiemaker bij Channel 4 en directeur van de School of Television and Electronic Imaging - zal op die dag een lezing houden.

Als hommage aan de Nobelprijswinnaar Samuel Beckett vindt in Den Haag ook het Samuel Beckett Festival plaats (zie binnenin dit supplement). Het World Wide Vide Festival doet mee aan het Beckett Festival met ruim twintig videoprodukties, uiteenlopend van theaterregistraties tot aan door Beckett genspireerde experimenten. Een aantal van de vertoonde video's is door Beckett zelf gemaakt. De Beckett-video's zijn opgenomen in het programma-onderdeel "Viewing op verzoek', dat de bezoeker t/m 20 april de gelegenheid biedt om alle festivalprodukties nog eens individueel te bekijken. Plaats: Haags Gemeentemuseum. Ter gelegenheid van het jubileum van het World Wide Video Festival is in het Kijkhuis - de centrale festivalplaats - een fototentoonstelling te zien, waarin wordt teruggeblikt op tien jaar festivalleven.