Zelfbeheersing

Het houden van meerdere commissariaten mag dan goed zijn voor de portemonnaie, het is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Neem nou president-commissaris van Philips, Wisse Dekker. Een commissariaat bij Philips was al geen pretje. Een gecombineerd commissariaat bij Philips en participatiemaatschappij Euroventures is dezer dagen zeker geen aantrekkelijk tijdverdrijf.

Euroventures wil van Philips België een schadevergoeding van 22 miljoen gulden in verband met vermeend bedrog van Philips-bestuurders inzake Super Club, de noodlijdende videoketen die in Eindhoven al eerder voor slapeloze nachten zorgde. Euroventures is met zijn eis zelfs naar de rechter gestapt. En Wisse Dekker moet zich bezinnen op de vraag welk belang hij moet dienen.

Dichtgetimmerd

Van de beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen wordt enige zelfbeheersing gevraagd, nu beurs en bedrijfsleven het niet eens kunnen worden over beperking van beschermingsconstructies. De oude afspraken hierover, gevat in het beursreglement, liepen op 1 april af terwijl er voorlopig geen zicht is op een nieuwe regeling. Strikt juridisch gezien kunnen bedrijven zichzelf vanaf vandaag nog "dichttimmeren'.

Het blijft voor de beurs onverteerbaar dat voor beleggers een ongelijke situatie qua zeggenschap in bedrijven blijft bestaan, doordat de mate van bescherming sterk verschilt.

Financiën, dat zich vorig jaar via een nota heeft gecommitteerd, kan de discussie over beschermingsconstructies moeilijk op zijn beloop laten. Volgens betrouwbare bronnen buigt Financiën zich nu over de meest drastische optie, een regeling opleggen via wetgeving. Maar gezien de juridisch haken en ogen hebben de ambtenaren “nog wat tijd nodig”.

Minister Kok kan in iedere geval niet met een eensluidend standpunt van beurs en bedrijfsleven in Brussel meepraten over de finale vorm van de dertiende EG-richtlijn, die het publiek-rechtelijke deel van de discussie zal regelen. Eén standpunt is beter dan twee standpunten.

Beursbaron

Drs. B.F. baron van Ittersum “loopt op eieren”. Begin deze week, bij de presentatie van een TRN-rapport, liet de beursvoorzitter zich nog zeer voorzichtig uit over mogelijke splitsing van het handelssysteem van de effectenbeurs.

Maar informeel wordt binnen de beurs toegegeven dat Van Ittersum “om” is. Ook binnen het beursbestuur is een meerderheid voor beeldschermhandel. Hoe de stemverhoudingen liggen werd geïllustreerd door mr. F. Hoogendijk (ex-Amro), onafhankelijk lid van het beursbestuur. Hoogendijk sprak zich omonwonden uit voor splitsing. Van Ittersum, die de rol van bemiddelaar speelt, wil de tegenstanders niet al te zeer tegen de haren instrijken, want ze kunnen nog knap lastig worden. De beursvoorzitter wil voorkomen dat een patstelling onstaat. De kleinere hoekmansbedrijven en commissionairs, die de meerderheid hebben in de ledenvergadering, kunnen immers een stemming over splitsing van de markt forceren.