Strijd gaat in Moldavië door ondanks overleg

CHISINAU, 1 APRIL. Terwijl er sinds gisteren in Chisinau vredesbesprekingen aan de gang zijn tussen Moldavië, Rusland, Roemenië en de Oekraïne zijn de gevechten tussen de Moldavische politietroepen en de garde van de afgescheiden Dnjestr-republiek verhevigd.

In Cosnita, een Moldavisch dorp op de in meerderheid door Russen en Oekraïeners bewoonde linkeroever van de rivier, zijn gisteren en vannacht ten minste twee doden gevallen en enkele tientallen gewonden. Ook bij de zuidelijker gelegen grensplaats Bendery is gevochten. Daar vielen vanochtend vijf doden bij wat de Moldavische regering noemde een actie tegen “bandieten”.

De onderhandelingen tussen de vier staten, die alle een vreedzame oplossing zeggen na te streven voor het conflict tussen Moldavië en de Dnjestr-republiek, worden gevoerd op laag regeringsniveau. De Dnjestr-republiek is niet vertegenwoordigd, omdat zo'n invitatie de facto een erkenning zou kunnen inhouden van de daar regerende nationaal-bolsjewistische coalitie onder leiding van de gestaalde communist Igor Smirnov. De Russische delegatie vond gisteren dat er in het conflict twee partijen zijn, hetgeen een slag in het gezicht is van de Moldavische regering. Die onderstreept namelijk steeds dat op de linkeroever door "separatische bandieten' een staat is gevormd die geen eigen rechtskracht heeft. Roemenië daarentegen, dat formeel ook buiten het conflict staat, maar zich etnisch gebonden voelt met taalgenoten in Moldavië, zit wel aan de onderhandelingstafel. De Roemeense regering beroept zich daarbij op het CVSE-verdrag en recente besprekingen in Helsinki. De onderhandelingen hebben tot nu toe niet tot resultaten geleid en worden vandaag voortgezet. Het beraad begon gistermiddag te laat omdat de Oekraïense delegatie de Moldavische hoofdstad Chisinau niet rechtstreeks kon bereiken en dus via Odessa moest omrijden.

De strijd concentreert zich op de strook tussen Dubasari en Cosnita, het laatste Moldavische steunpunt op de linkeroever. Het werd gisteren door de gardisten van de Dnjestr-republiek bestookt met artillerievuur, door pantservoertuigen en raketwerpers. Zo lang Moldavië alle energie moet inzetten om Cosnita te behouden kan het ze niet overgaan tot een aanval op Dubasari, 20 kilometer noordelijker. Dubasari is het strategisch punt in de nu al een maand durende oorlog. Als Moldavië deze stad zou kunnen veroveren, zou ze in staat zijn de Dnjestr-republiek in tweeën te splitsen.

    • Hubert Smeets