Sterke toename bankovervallen

AMSTERDAM, 1 APRIL. Nederland heeft zich het afgelopen jaar op het gebied van bankovervallen ontwikkeld tot een van de gevaarlijkste landen van Europa. In 1991 werd één op de zestien bankkantoren in Nederland overvallen. Dat bleek gisteren bij bij de presentatie van het eerste jaarverslag van de NVB, de Nederlandse vereniging van banken.

De NVB wil door een grotere openheid over bankovervallen meer druk uitoefenen op de overheid om extra geld los te krijgen. De banken investeren zelf 150 miljoen gulden per jaar aan de veiligheid binnen de bankkantoren.

NVB-voorzitter Scherpenhuijsen Rom (NMB Postbank) noemde de situatie gisteren “alarmerend”. Hij voorspelde een explosieve stijging van het aantal bankovervallen in ons land als overheid en politie niet tijdig ingrijpen. Het aantal overvallen op bankkantoren steeg vorig jaar tot 514, tegen 388 in 1990, en zal dit jaar mogelijk toenemen tot circa 800 overvallen.

Over de eerste drie maanden van dit jaar zijn inmiddels 181 berovingen geregistreerd, een stijging met 27 procent ten opzichte van vorig jaar. Het totale bedrag dat met de overvallen is gemoeid - ongeveer twaalf miljoen gulden - is niet de voornaamste bron van zorg. “Het gaat vooral om het welzijn van onze medewerkers en cliënten”, aldus Scherpenhuijsen Rom. Vorig jaar waren bij ruim 1.500 medewerkers en meer dan duizend klanten bij de overvallen betrokken. Er viel in totaal één dode.