Southside Johnny een innemende showman

Concert: Southside Johnny & the Asbury Jukes. Gehoord: 30/3 Paradiso, Amsterdam.

Het valt niet moeilijk te begrijpen, waarom "Southside' Johnny Lyon nooit zo beroemd is geworden als zijn oude vriend Bruce Springsteen. Samen met "Little' Steven van Zandt maakten Lyon en Springsteen deel uit van een talentrijke muzikantenclub, die in eerste instantie vooral emplooi vond in de kermisachtige toeristenindustrie van Asbury Park in New Jersey. Terwijl Springsteen uit deze harde leerschool tevoorschijn kwam als een veelzijdig artiest die telkens in staat bleek om zichzelf te vernieuwen, was Southside Johnny dik tevreden met een bestaan als beroepsentertainer.

Nog altijd eindigt hij zijn show met Blue Suede Shoes en wekt hij bij zijn publiek van meegegroeide veertigers de geruststellende indruk, dat er sinds de begindagen van de rock & roll niets is veranderd. Zijn achtkoppige showorkest The Asbury Jukes speelt robuuste en door blazers gedomineerde rhythm & blues, met echo's van de "zwarte' platenlabels Stax en Motown.

Omdat de muzikale loopbaan van Southside Johnny voor de zoveelste keer in het slop was geraakt, staken Bruce Springsteen en Little Steven hem opnieuw de helpende hand toe. Als songschrijvers en muzikanten leverden ze een herkenbare bijdrage aan het laatste album Better Days, een ouderwets degelijke plaat die bij vlagen herinnert aan het onovertroffen Hearts of Stone uit 1978. Geheel in stijl van de prozaïsche songtitel I've been working too hard, put de 44-jarige Lyon zich uit om het zijn publiek naar de zin te maken. “Voor uw diner- en dansplezier”,relativeerde hij een van de zeldzame intense momenten, die overigens ruimschoots werden overstemd door de luidruchtige demonstratie van alle denkbare rock & roll-clichés.

Het was nog maar de vraag, of aan de muzikale krachtpatserij van Soul's on fire wel zoveel bezieling te pas kwam. In al zijn onhandige branieschopperij blijft Southside Johnny een innemende en hard werkende showman, die in een uitverkocht Paradiso precies het plafond van zijn kunnen heeft bereikt. Zolang hij niet vaker dan eens in de vijf jaar een comeback maakt, kan hij daar tot ver in de volgende eeuw mee doorgaan.

    • Jan Vollaard