Nuntii Latini

“Nuntios Latinos Radiophonicae Finnicae Generalis vobis in studio Helsinkiensi recitat...”

Zo beginnen de wekelijkse nieuwsuitzendingen in het Latijn, die al vanaf september 1989 te beluisteren zijn bij de Engelse uitzending van Radio Finland, en die vanaf nu ook in Nederland ontvangen kunnen worden.

Dit programma werd niet achter een bureau bedacht, natuurlijk niet. Het ging als volgt: Hannu Taanila, hoofd van de culturele programma's van de Finse omroep, moest eens een verjaardagsspeech houden voor de Rovaniemi Wijn Club. Hij wilde iets geks doen en dacht erover om in het Frans te spreken. “Waarom geen Latijn?” vroeg zijn vrouw. Enfin, zulks geschiedde. Hij schreef zijn verhaal in het Fins op en liet de eerste paragraaf vertalen door Reijo Pitkäranta, lector Latijn. De fijnproevers genoten!

Daarna, in vino veritas, kregen beide heren, toevallig en tegelijk, het originele idee van nieuws in het Latijn. Tuomo Pekkanen, hoogleraar Latijn aan de Universiteit van Jyväskylä en Helsinki, deed direct mee. Om beurten verzamelen Pekkanen en Pitkäranta nog steeds het nieuws en schrijven het direct in het Latijn op: een script van vijf minuten.

In Finland begrijpen zeventig duizend mensen iets van Latijn. Het Latijn kwam in de twaalfde eeuw naar Finland, via St. Henry uit Engeland, al werd deze in zijn eerste Finse jaar vermoord door een boer.

En alleen al in Europa kennen vijftien miljoen mensen deze klassieke taal min of meer, althans volgens Latinitas, een periodiek van het Vaticaan. De Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, schreef reeds lovend over de Nuntii Latini.

Professor Pekkanen heeft natuurlijk gelijk: Italiaans, Frans, Spaans en andere Romaanse talen zijn in feite een lingua Latina vulgaris. Waarom is Latijn eigenlijk een dode taal en niet de lingua franca voor heel Europa?

Vivat Latina, lingua universalis!

De Nuntii Latini zijn tot 27 september voor Nederland te beluisteren: elke zaterdag om 07.55 uur op de korte golf bij 11755 kHz, 9560 kHz en 6120 kHz, op de middengolf bij 963 en 558 kHz, en op de lange golf bij 252 kHz. Iedere zondag om 15.25 uur (11755 en 6120 kHz) en om 22.50 uur (11755, 6120, 963, 558 en 252 kHz).