Noëmie Perugia (88) overleden in Harlingen

HARLINGEN, 1 APRIL. De wereldberoemde Franse mezzo-sopraan Noëmie Perugia is vorige week woensdag op 88-jarige leeftijd overleden in het streekziekenhuis Oranjeoord in Harlingen. De in 1903 uit Italiaanse ouders in Nice geboren zangeres woonde sinds 1989 in Franeker, waar zij werd verzorgd door een oud-leerlinge, de zangeres en docente Adi le Gué. Morgen wordt zij in Nice begraven.

Noëmie Perugia, van 1927 tot 1932 directeur van de Perugia-schoenenfabriek in Parijs, debuteerde in 1936 als zangeres en werd een van de meest prominente vertegenwoordigers van de Franse liedkunst, die zij in opdracht van de Franse regering in de hele wereld onderwees op conservatoria en tijdens interpretatiecursussen.

Ook in ons land trad zij na de oorlog vaak op bij verschillende orkesten en in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, waar zij werd begeleid door pianisten als Hans Henkemans, Henriette Bosmans en Maarten Bon. Ook was zij hier werkzaam als pedagoge in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en in het inmiddels opgeheven internationale kunstenaarscentrum Queekhoven te Breukelen. Nederlandse cursisten als Marti van Kerkhoff en Frans Bocxe introduceerde zij in Parijs.

De voordrachtskunst van Noëmie Perugia, die meer uitging van de tekst dan van de muziek, werd destijds omschreven als origineel en zeer persoonlijk, uitmuntend door vernuftige schikking van timbres, subtiel gevoel voor ritme, zin voor tedere welluidendheid, machtige expressie en fel temperament. De kunstenares kreeg verschillende hoge Franse onderscheidingen.