Noah prefereert een loopbaan in de muziek

PARIJS, 1 APRIL. Yannick Noah trekt zich terug als aanvoerder van het Franse Davis Cup-team. Hij maakte dit bekend twee dagen nadat Frankrijk in de kwartfinales in Nmes werd uitgeschakeld door Zwitserland. Onder de bezielende leiding van Noah grepen de Franse musketiers vorig jaar december in Lyon de trofee door in de finale de Verenigde Staten te verslaan. Het was 59 jaar geleden, dat Frankrijk dat voor het laatst had gepresteerd.

Noah verklaarde, dat hij de spelers drie weken voor de wedstrijd tegen Zwitserland (dat met 3-2 won) al had ingelicht. Hij zei erbij, dat hij zich op een loopbaan in de muziek wil toeleggen. “Het is voor mij uitgesloten, dat in mijn leven alles blijft draaien om de Davis Cup. Het is welletjes geweest zo. Misschien doe ik het nog eens over een jaar of vijf, zes. Maar nu wil ik wat anders gaan doen”, aldus Noah, die begin vorig jaar niet spelend aanvoerder van de Franse Davis Cup-ploeg werd.

Noah liet voor het duel met Zwitserland de helden van Lyon, Guy Forget en Henri Leconte, vallen voor het enkelspel door te stellen dat beide spelers uit vorm en niet geheel fit waren. Thierry Champion en Arnaud Boetsch waren echter niet opgewassen tegen Jakob Hlasek en Marc Rosset.

“Ik heb hem gevraagd of hij zijn beslissing wil herzien”, aldus Forget. “Yannick is onvervangbaar. Ik hoop, dat hij toch nog van gedachten zal veranderen.” Leconte was dezelfde mening toegedaan. “Het is jammer, want we kunnen het uitstekend met elkaar vinden. En het is dubbel vervelend om te stoppen na een nederlaag. Hij heeft de sfeer geschapen, waarin we nu verder moeten gaan zonder hem.”

In een interview met het sportblad l'Equipe liet Noah zich gisteren niet erg lovend over zijn "companen' uit. “Die jongens leefden teveel in een roes na het winnen van de Davis Cup. Ze dachten dat ze nu alles in het leven hadden bereikt. Maar zo is het niet. Ik was bang dat zoiets zou gaan gebeuren. We spraken er zelfs over de avond nadat we de beker hadden gepakt. Ik was de zwarte captain van het Franse team en we songen Saga Africa. Op dat gebied blijft niets te wensen over. Nu wil ik me op de muziek concentreren.” (Reuter)