Luchtvaart- en wapenembargo; V-raad stemt voor sancties tegen Libië

NEW YORK/KAIRO, 1 APRIL. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Libië gisteren twee weken de tijd gegeven om gehoor te geven aan Amerikaans-Brits-Franse eisen inzake de betrokkenheid van een aantal Libiërs bij twee aanslagen op passagiersvliegtuigen. Geeft Libië niet toe dan wordt een luchtvaart- en wapenembargo van kracht.

De Libische televisie betitelde resolutie 748 als “oneerlijk en onrechtvaardig”. Een dergelijke mening werd ook verkondigd in verscheidene Arabische hoofdsteden.

Met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk stemden nog zeven leden van de Raad voor bindende sancties tegen Libië, die voorts een beperking van de Libische diplomatieke aanwezigheid in alle VN-lidstaten omvatten. Vijf leden - China, India, Zimbabwe, Marokko en Kaapverdië - onthielden zich van stemming. Volgens diplomatieke zegslieden in New York heeft Washington met intrekking van China's status als meest-begunstigde natie moeten dreigen om Peking van een veto te weerhouden. De vijf landen voerden onder andere aan dat waarschijnlijk een meerderheid van de VN-lidstaten tegen de sancties is, en betoogden dat meer tijd moest worden gegeven aan pogingen een oplossing te vinden.

De sancties zijn bedoeld om Libië te dwingen twee veiligheidsfunctionarissen die worden verdacht van betrokkenheid bij het opblazen in 1988 van een Boeing 747 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am boven het Schotse Lockerbie voor berechting aan de VS of Groot-Brittannië uit te leveren. Bovendien moet Tripoli meewerken aan een Frans verzoek verscheidene hoge Libische functionarissen te mogen ondervragen over de aanslag op een passagiersvliegtuig van de Franse maatschappij UTA boven Niger in 1989. Bij de aanslagen kwamen in totaal 441 mensen om het leven.

Om onder de sancties uit te komen moet Libië tevens door “concrete actie” bewijzen terrorisme te hebben afgezworen. Volgens diplomaten wil het Westen dat Libië opleidingskampen voor buitenlandse guerrillastrijders sluiten alle informatie over zijn relaties met het Ierse Republikeinse Leger geeft.

Niet bekend

Nederland heeft vandaag de 150 tot 200 Nederlanders in Libië dringend aangeraden “nu de mogelijkheid zich nog voordoet” te vertrekken. (Reuter, AP, AFP)