Limburgers rekenen af met een spookbeeld; Roda aast op EC-voetbal

KERKRADE, 1 APRIL. Roda JC is nog altijd ver verwijderd van welke prijs dan ook. Zeggen de trainers Adri Koster en Ad Versluys. Roda JC is een cupfighter bij uitstek. Zegt algemeen directeur Servé Kuijer. Gisteravond won de Limburgse club met 3-0 van Telstar en werd voor de tweede keer in het bestaan de finale om de KNVB-beker bereikt. Roda JC heeft daardoor uitzicht op Europa-Cupvoetbal maar het belangrijkste is dat met een spookbeeld is afgerekend. Zegt aanvoerder Eugene Hanssen.

Roda JC heeft een reputatie hoog te houden in het nationale bekertoernooi. In het seizoen '87-'88 bereikte de Limburgse club onder leiding van Rob Jacobs de bekerfinale. Daarin won PSV na verlenging met 3-2 maar omdat de Eindhovenaren tevens landskampioen werden, kreeg Roda, dat ternauwernood degradatie uit de eredivisie ontliep, alsnog een vette troostprijs in de vorm van deelname aan het Europa Cup II-toernooi. De prestaties die vervolgens in het Europese toernooi voor bekerwinnaars werden behaald, hebben de Kerkraadse club kennelijk definitief bekoord voor bekervoetbal. Roda struikelde pas thuis in de kwartfinale tegen CSKA Sofia, een duel waarover nog altijd in lyrische bewoordingen wordt gesproken in Limburg.

In dat seizoen van de Europese triomfen en - daardoor - de cumulatieve aandacht van de media werd Roda echter al in de tweede ronde van de Nederlandse bekerstrijd uitgeschakeld. Een incident, bleek later, want in de twee daaropvolgende seizoenen bereikte de club respectievelijk de kwartfinale en halve finale. Met werklust als handelsmerk bleek veel mogelijk maar de vanzelfsprekendheid waarmee Roda keer op keer ver in het toernooi doordrong zorgde er toch ook voor dat de realiteit uit het oog werd verloren. “We dachten steeds meer dat we echte topwedstrijden speelden en holden onszelf voorbij”, zegt "mister Roda' Eugene Hanssen. Vorig jaar versperde underdog BVV Den Bosch voor Roda JC de weg naar de finale, een gebeurtenis die in Kerkrade nog altijd als de "schande van Den Bosch' in het geheugen gegrift staat.

Hanssen maakte zowel de hoogte- als dieptepunten in het bekervoetbal mee. De zeven keer dat hij op Europees niveau acteerde, beschouwt hij als de mooiste momenten in zijn carrière. De uitschakeling in Den Bosch als misschien wel de grootste smet op zijn loopbaan. Bekervoetbal dient volgens Hanssen “vanuit een gezonde bezieling van je hart” te worden gespeeld. Omdat het knock-outsysteem een nonchalante houding in het veld niet toestaat maar vooral omdat de belangen groot zijn. Den Bosch blijft echter Den Bosch, Telstar blijft Telstar. Voor de confrontatie met Telstar deed Hanssen dan ook alle moeite zijn teamgenoten van hun eigen kracht te overtuigen. Hanssen: “Van veel jongens lopen de contracten na dit seizoen af. Wat is er dan mooier om de bekerfinale te spelen, in beeld te verschijnen als alle ogen van de voetballerij op je gericht zijn? Ik heb gezegd dat we ons zoiets niet door een eerste-divisieclub moesten laten afpakken.”

Telstar mocht niet worden onderschat en zeker niet overschat, zoals tegen BVV Den Bosch het geval was. Zekerheidshalve voelde Hanssen zich geroepen het trainersduo Adri Koster en Ad Versluys in te lichten over de misrekening van vorig jaar. Koster en Versluys azen met Roda JC nog nadrukkelijk op twee fronten (de competitie en het bekertoernooi) op kwalificatie voor Europees voetbal. Zelfs na de winst van gisteravond vinden zij dat Roda “nog heel erg ver” van dat doel is verwijderd. Het in de kiem smoren van vroegtijdige euforie had daarom de hoogste prioriteit en dus kwam de waarschuwing van Hanssen als geroepen. Versluys: “Gène vertelde dat ze vorig jaar zo opgefokt waren door het bereiken van de halve finale en alle aandacht dat ze het gevoel kregen dat ze tegen AC Milan moesten spelen. Daar hebben we onmiddellijk op ingehaakt toen we Telstar lootten: een gevaarlijke outsider maar niet meer dan dat.”

Telstar bleek achteraf nauwelijks de moeite van een grondige voor-analyse waard. De eerste-divisionist slaagde er bijna een uur in Roda JC van scoren af te houden maar na de openingstreffer van Michel Boerebach (een penalty in de 59e minuut) was de wedstrijd gespeeld en hobbelde Telstar gedesillusioneerd achter de thuisclub aan. De club uit Velsen stond Roda vier minuten voor tijd nog een tweede doelpunt toe (Max Huiberts) en gaf met het eind in zicht Hanssen de gelegenheid op een persoonlijke triomf. Met een schitterend afstandsschot (“die maak je hooguit twee in je hele leven”) zorgde hij ervoor dat het duel als een formaliteit in de jaarboeken verdwijnt. Precies zoals hij het zich vooraf wenste. Hanssen: “Ik heb nog tegen Koster en Versluys gezegd: Als het aan mij ligt kalken jullie de namen van de tegenstanders op het bord met de mededeling: dit zijn ze, zoek het verder zelf maar uit.”

    • Leon van Eijndhoven