Libië: buitenlanders mogen gewoon weg

KAIRO/ WASHINGTON, 1 APRIL. Libië heeft gisteren verzekerd dat “geen enkele wijziging” is aangebracht in de uitreisprocedure voor buitenlanders, zoals de Britse regering heeft betoogd.

Londen had eerder op de dag gemeld dat verscheidene buitenlanders, onder wie Britten, geen uitreisvisum hadden gekregen. Italië liet later weten dat verzoeken om uitreisvisa in sommige gevallen trager dan normaal werden afgehandeld. Warschau meldde dat vijftig Polen een uitreisvisum was geweigerd. Alle Europese ambassadeurs in Tripoli hebben zich gisteren over de zaak gebogen en besloten hun bezorgdheid over de “onredelijke vertraging” nog eens kenbaar te maken.

Een Westerse diplomatieke bron zei dat buitenlanders die uit Libië wilden vertrekken ongeveer een week geleden op problemen begonnen te stuiten. “De Libiërs zeggen niet dat dit een nieuwe politiek is”, zei hij. “Ze geven bureaucratische excuses, zoals een tekort aan de noodzakelijke zegels.” De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren bepaald dat over twee weken niemand meer per vliegtuig uit Libië kan vertrekken, en mogelijk is Tripoli erop uit het Westen met de gevolgen van zijn eigen maatregelen te confronteren.

Overigens meldde het Amerikaanse mninsterie van buitenlandse zaken dat de Amerikanen in Libië - 500 à 1.000 die daar tegen het advies van hun regering en in verband met eerdere Amerikaanse sancties zonder geldige visa verblijven - geen problemen ondervinden.

Libië steunt voor een groot deel op buitenlandse arbeidskrachten. Er zijn onder anderen ongeveer een miljoen Egyptenaren, 13.000 à 15.000 Indiërs, 10.000 Turken, 5.000 Zuidkoreanen, 2.800 Polen, 5.000 Britten en honderden Duitsers, Italianen, Fransen en Nederlanders. (Reuter, AP, AFP)