Korthals Altes treft geen blaam in Bosio affaire

DEN HAAG, 1 APRIL. Oud-minister van justitie Korthals Altes (VVD), heeft als kamerlid zeker niet ten onrechte meegewerkt aan het onderzoek naar klachten van de werkloze zakenman M. Bosio uit Arnhem over onder meer het ministerie van justitie.

Dat heeft voorzitter Dijkstal van de kamercommissie voor de verzoekschriften geschreven aan de Tweede Kamer. Kohnstamm (D66) had deze commissie tijdens een debat over de affaire in november vorig jaar gevraagd of het wel verantwoord was geweest om Korthals Altes, die inmiddels in de Eerste Kamer zit, te betrekken bij de Bosio-zaak. Na zijn ministerschap op Justitie kwam Korthals Altes in de Tweede Kamer en ook in de commissie van Dijkstal, die klachten van individuele burgers over de rijksoverheid behandelt. Bosio is in 1983 ontslagen als directeur-werknemer van een bedrijfje dat hij had opgezet met kredieten die door Economische Zaken werden gedekt. Volgens Bosio is hij weggewerkt omdat hij te veel wist van mensen in zijn bedrijf die volgens hem voor de CIA en de DEA (de Amerikaanse narcoticabrigade) werkten. Hij verwijt Justitie dat zij zijn beschuldigingen nooit serieus heeft willen nemen.