Koersval Tokio drukt stemming op lege effectenbeurs

AMSTERDAM, 1 APRIL. De gebeurtenissen op buitenlandse beurzen bepaalden vandaag grotendeels het sentiment op een verder lege Amsterdamse effectenbeurs. De koersval van Tokio en fors lagere koersen in Londen drukten de stemming.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs opende vandaag lager. De omzetten waren beperkt, toen de omzet 442 miljoen gulden bedroeg. De brede koersdaling viel sommige beursbezoekers nog mee. Eén van de verklaringen was dat het grote aantal "short'-posities, gecombineerd met een gering aanbod enige vraag genereerde. De EOE-index, die gisteren 0,39 punt steeg tot 303,29, was omstreeks het middaguur 1,09 punt lager.

De Amerikaanse dollar noteerde hoger. De koers lag om 10.00 uur op 1,8605 gulden, in vergelijking met een slotkoers van 1,8535 gisteren.

Londen was vandaag scherp lager, nadat drie opinipeilingen aan Labour een forse voorsprong toekenden. Britse beleggers maken zich zorgen om de uitslag van de verkiezingen op 9 april. Het FTSE-gemiddelde van honderd aandelen opende maar liefst 2,3 procent lager

Philips was vanmorgen enigszins gevraagd nadat weer berichten binnen sijpelden over samenwerking met het Amerikaanse Motorola.

Wessanen, dat de omzet in acht jaar wil verdubbelen, boekte eveneens lichte winst, tegen de trend in. De "peptalk' gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers lijkt zijn effect niet te missen. Een ander voedingsfonds, Nutricia, moest daarentegen vanmorgen een veer laten.

Aegon, dat gisteren 1,60 gulden daalde naar aanleiding van tegenvallende jaarcijfers, moest verder terug. Volgens een handelaar is vooral de tegenvallende ontwikkeling van de winst per aandeel debet aan de terugval. Vooral institutionele beleggers waren eerder in de assuradeur gestapt op grond van de goede vooruitzichten.

Ook de internationals hielden de schade beperkt. Akzo, KLM en Unilever moesten enkele dubbeltjes terug. Fractionele koerswinst was er voor Koninklijke Olie.

Elders in de markt bleef de handel beperkt. Begemann, dat morgen zijn jaarcijfers bekendmaakt, steeg weer iets verder, terwijl de koers van kantoorinrichter Van Dorp enkele dubbeltjes opveerde. De koers van het hoekmansbedrijf Van der Moolen, volgens onbevestigde geruchten te koop, steeg ook verder.

De obligatiemarkt bleef met een gemiddelde stijging van 0,05 punt goed liggen.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft gisteren niet weten te profiteren van gunstige cijfers over de Amerikaanse economie. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen steeg slechts fractioneel met 0,23 punt tot 3.235,47, nadat in de loop van de dag nog een winst werd genoteerd van ongeveer 25 punten.

De "index of leading indicators', een soort barometer voor de Amerikaanse economie, is in februari met 0,9 procent gestegen, zo werd gisteren bekend gemaakt. Verder bleek het consumentenvertrouwen in de VS in maart duidelijk te zijn toegenomen. Wall Street stond daardoor bijna de hele dag op een aardige winst, maar zag die verloren gaan door onder meer computerverkopen en de dalende obligatiekoersen.

LONDEN De Londense effectenbeurs opende vanmorgen scherp lager onder invloed van opiniepeilingen voor de verkiezingen van 9 april waaruit blijkt dat de Labour-partij haar voorsprong op de Conservatieven heeft vergroot. Het Financial Times-gemiddelde van 100 aandelen begon bij aanvang van de officiële handel 56 punten lager op 2.384,1, een daling van 2,3 procent. Later tijdens de ochtend liep dat verlies enigszins terug. Ook het pond sterling moest inleveren.

FRANKFURT Ook in Frankfurt overheerste de somberheid. De verliezen in Tokio en Londen versterkten de zorgen over de vooruitzichten voor de Duitse economie. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.717,86, was omstreeks het middaguur bijna acht punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag scherp gedaald ondanks een verlaging van het Japanse disconto. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen kelderde met 764,16 punten tot 18.581,79, een verlies van bijna vier procent. Het koersgemiddelde staat nu op het laagste niveau sedert januari 1987.

De Japanse centrale bank verlaagde vandaag het disconto van 4,5 tot 3,75 procent. Dat de beurs desondanks inzakte geeft aan dat het vertrouwen van beleggers tot een minimum is gedaald. De beursmalaise in Japan wordt met de dag ernstiger. De jarenlange sterke groei van de economie zwakt steeds meer af en de bedrijfsresultaten verslechteren.

De discontoverlaging en de dinsdag gepresenteerde stimuleringsplannen van de regering komen volgens beurshandelaren te laat om het vertrouwen te herstellen. Pas als de economie positief gaat reageren wordt een duidelijke ommekeer op de beurs verwacht.