Kamer steunt plan kleinere landmacht

DEN HAAG, 1 APRIL. Verkleining van de landmacht heeft de instemming van de regeringspartijen CDA en PvdA. De VVD noemt de gisteren door minister Ter Beek (defensie) aangekondigde voornemens veel te optimistisch, en het CDA waarschuwt dat Nederland zich niet te eenzijdig moet gaan inzetten voor vredesoperaties.“Onze verplichtingen in NAVO-verband blijven natuurlijk bestaan”, aldus T. Frinking, defensiespecialist van het CDA.

Voor de bevelhebbers van de krijgsmacht kwamen de plannen van minister Ter Beek als een complete verrassing. In de Defensieraad zijn de voornemens van de minister afgelopen maandag niet aan de orde geweest. De bevelhebbers kregen de 43 pagina's lange speech dinsdagochtend per koerier aangereikt.

De VVD is het volstrekt niet eens met de uitspraak van minister Ter Beek dat er geen enkele dreiging meer is te duchten uit het gebied van de voormalige Sovjet-Unie. “Er bestaat daar een sociale en maatschappelijke wanorde waarvan niemand weet wat zich daaruit zal ontwikkelen. Ter Beeks uitspraak is wel erg boud”, zegt S. van Heemskerck Pillis-Duvekot (VVD). Zij wil weten of de minister van buitenlandse zaken is gekend in de veiligheidsanalyse van minister Ter Beek voor het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken

Het antwoord is neen. Ter Beek ontvouwde zijn eigen gedachten, zegt een woordvoerder van Defensie. Luitenant-generaal M. Wilmink, bevelhebber van de Landstrijdkrachten, noemt de speech vanochtend een dik pak dat hij nog moet doorwerken. Hij zegt met belangstelling concrete voorstellen en cijfers af te wachten. Maar intern heerst bij de landmachtstaf onbegrip voor de vergaande plannen van de minister. “Binnen de NAVO wordt nog druk bestudeerd wat de verschillende bondgenoten aan gevechtskracht moeten leveren. Daar kan je geen voorschot op nemen. Dat wekt onrust. Nu wordt ons de worst voorgehouden dat we snelle lichte brigades krijgen die met de modernste wapens, voertuigen en luchttransport zullen worden uitgerust. Maar is er straks wel de politieke bereidheid om al die spullen ook aan te schaffen? Gooien we niet te snel de oude schoenen weg en waarom weer alleen snijden in de landmacht?”, vraagt een van de hoofdofficieren op de planningstaf zich af.

Luitenant-generaal A.K. van der Vlis van het Eerste Legerkorps laat via zijn woordvoerder weten volledig verrast te zijn door Ter Beeks plannen. “Het was een complete verrassing. Er heeft geen enkel vooroverleg plaatsgevonden”. Van der Vlis wordt binnenkort chef van de Defensiestaf en in die hoedanigheid de hoogste adviseur van de minister van defensie.

    • Willebrord Nieuwenhuis