IMF-lidmaatschap Rusland is nog een kwestie van weken

WASHINGTON, 1 APRIL. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft gisteren met een positief oordeel over het Russische economisch hervormingsprogramma een belangrijke stap gezet naar spoedige toekenning van het lidmaatschap aan Moskou. Volgens een IMF-woordvoerder is ook overeenstemming bereikt over een quotum van drie procent voor Rusland in het fonds, waardoor Moskou jaarlijks vele miljarden bij het fonds kan lenen.

De ministers van financiën van de aangesloten landen zullen vrijwel zeker binnen zes weken akkoord gaan. Rusland kan dan eind april tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF worden toegelaten als lid. Daarna moet Moskou zijn eigen wetgeving nog aanpassen om de artikelen van het IMF te kunnen tekenen. Volgens bronnen binnen het IMF zal de komende dagen ook worden gesproken over de lidmaatschapsaanvragen van de overige veertien voormalige Sovjet-republieken.

Op grond van zijn “quotum” van drie procent kan Rusland jaarlijks ongeveer vier miljard dollar van het IMF lenen, mits het fonds tevreden is over het economische beleid. Rusland had gevraagd om een quotum van ruim vier procent. De grootste industrielanden wilden aanvankelijk niet verder gaan dan 2,5 procent.

Met een quotum en een stemrecht van drie procent komt Rusland binnen het IMF op de negende plaats na de VS (bijna 20 procent), Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Saoedi-Arabië, Canada en Italië. Nederland (2,43 procent) zakt naar de tiende plaats.

IMF-topman Camdessus prees Rusland voor “het stoutmoedig en veelomvattend economisch hervormingsprogramma”. Het is volgens hem een belangrijke stap naar een markteconomie en stabilisering. “Als het programma volledig wordt uitgevoerd zal de basis ontstaan voor een economisch beleid dat het IMF financieel kan ondersteunen als Rusland lid wordt.”

Inmiddels heeft de "Club van Parijs', waarin de belangrijkste crediteurenlanden zijn verenigd, het uitstel van schuldbetaling voor de voormalige Sovjet-Unie met drie maanden verlengd tot eind juni. Het gaat om schulden van land tot land voor een bedrag van 15,5 miljard dollar. (Reuter, AP, UPI, AFP)