Hervatting van CAO-overleg bij bakkerijen en NS

ROTTERDAM, 1 APRIL. Het CAO-overleg in de suikerverwerkende industrie is vanmorgen hervat, terwijl ongeveer 1200 werknemers in 30 banketbakkerijen hun vorige week begonnen stakingsacties voortzetten. Aan het begin van de middag had het hervatte overleg nog geen resultaat opgeleverd.

De onderhandelingen kwamen op gang nadat de Voedingsbond FNV, die tot de stakingen opriep, de werkgevers gisteren een handreiking deed. De bond schrapte een deel van zijn eisen en nuanceerde zijn standpunt ten aanzien van handhaving van de volledige automatische prijscompensatie. Dit laatste willen de werkgevers in een nieuwe CAO voor de 14.000 werknemers in de branche juist afgeschaft zien.

FNV-voorzitter J. Stekelenburg stak de stakers op een bijeenkomst in Arnhem gisteren een hart onder de riem te steken. Hij herinnerde aan de acties die vijftien jaar geleden werden gevoerd voor het behoud van de automatische prijscompensatie. Die strijd werd toen gewonnen door de bonden. In de jaren tachtig heeft zeventig procent van de werknemers de prijscompensatie prijsgegeven, meestal in ruil voor behoud van werkgelegenheid en/of korter werken. Stekelenburg zei niet in te zien waarom de Voedingsbond FNV het gevecht voor behoud van de prijscompensatie niet opnieuw zou kunnen winnen. “Maar als ik de werkgevers één gratis advies mag geven: het is bij een lage inflatie veel makkelijker om de automatische prijscompensatie ongedaan te maken. Het is stom van ze om daar in deze tijd mee te komen”, aldus Stekelenburg.