Geweld op Madagascar

ANTANANARIVO, 1 APRIL. Bij onlusten in Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar, zijn gisteren vijf doden gevallen onder tegenstanders van een dialoog over een nieuwe grondwet. Onder de doden was een voormalige minister.

De onlusten braken uit kort nadat gisteren een nieuwe gespreksronde van de nationale conferentie, waaraan aanhangers van president Ratsiraka, de oppositie en een aantal maatschappelijke groeperingen de democratisering van Madagascar bespreken, was begonnen. Een aantal activisten van de Militante Beweging voor het Socialisme van Madagascar - een parapolu-organisatie van partijen die loyaal zijn aan president Didier Ratsiraka - bestormden het gebouw waarin de nationale conferentie wordt gehouden. Ze wierpen molotov-cocktails naar afgevaardigden en raakten slaags met veiligheidstroepen, die uiteindelijk de orde herstelden. Een van de vijf doden die bij de gevechten vielen was Gaston Laha, een voormalig minister van cultuur van Madagascar. Monja Jaona, een van de belangrijkste nationalistische politici van het land, werd ernstig gewond door een kogel.

De eilandstaat Madagascar is al een jaar onrustig. De oppositie eist dat president Ratsiraka aftreedt. Na maandenlange protesten werd in oktober een overgangsregering geïnstalleerd. Ratsiraka gaf een deel van zijn macht op, maar bleef president, terwijl zijn belangrijkste tegenstander, Albert Zafy, uitgebreide bevoegdheden kreeg als voorzitter van een staatsraad die de overgang naar de democratie moet regelen. In het kader daarvan moet de nationale conferentie een nieuwe grondwet opstellen en verkiezingen organiseren.

Aanhangers van Ratsiraka hebben sinds 22 maart, toen de nationale conferentie werd geopend, getracht de dialoog te verstoren. Om de veiligheid van de 1400 deelnemers te garanderen is de nationale conferentie verhuisd naar een militaire installatie. Zondag ontsnapte Albert Zafy aan een moordaanslag. Een vrachtwagen reed met een laadbak vol vaten benzine tegen zijn woning aan en ontplofte. Niemand werd gewond. Niemand heeft ook de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, maar waarnemers gaan ervan uit dat de daders moeten worden gezocht in de aanhang van Ratsiraka. (Reuter, AFP)