Duitse klant mag overbodige verpakking in winkel laten

ROTTERDAM, 1 APRIL. Duitse winkels zijn vanaf vandaag verplicht "overbodige' verpakkingsmaterialen terug te nemen als de klant daar om vraagt. De wettelijke regeling, die tot stand is gekomen na overleg tussen milieuorganisaties en het ministerie van milieu, is de tweede fase van een verpakkingsverordening. Sinds 1 december vorig jaar waren bedrijven al verplicht om "transportverpakking' zoals dozen terug te nemen.

Duitse milieuorganisaties hebben de consument opgeroepen massaal van de nieuwe mogelijkheid gebruik te maken, zodat handel en industrie onder druk komen te staan om de hoeveelheid afval te beperken.

De wettelijke regeling is een uitvloeisel van een protestactie van milieubewuste burgers die het vaak aan de stok kregen met het personeel in supermarkten wanneer zij verpakkingsafval achterlieten aan de kassa. De belangenorganisaties van winkeliers vrezen dat de nieuwe regeling aanleiding kan zijn voor nieuwe ruzies in de winkels, omdat niet duidelijk is wat precies "overbodige verpakking' is. De verordening hanteert het neologisme Umverpackung dat door de Duitse pers uit de bureaucratentaal vertaald wordt met “verpakking om de verpakking heen”. Zo mag de klant vanaf vandaag het kartonnen omhulsel van een blikje vis aan de kassa laten liggen, maar het blikje zelf niet.

Vooruitlopend op de nieuwe regeling hebben Duitse grootwinkelbedrijven hun assortiment aan een kritisch onderzoek onderworpen. De detailhandelketen REWE kwam tot de conclusie dat 98 procent van de "omverpakkingen' overbodig is; Inmiddels heeft het 80 procent daarvan afgeschaft. Volgens de Süddeutsche Zeitung behoort jaarlijks 50.000 ton afval tot de categorie "overbodig'.

Op 1 januari 1993 moet de derde fase van de verpakkingsverordening ingaan. Vanaf die datum zijn winkels verplicht alle verpakkingsmaterialen terug te nemen. Voor het hergebruik ervan wordt een netwerk van speciale vuilnisbakken met een groene punt opgezet.

In Nederland hebben overheid en bedrijfsleven vorig jaar een verpakkingsconvenant gesloten om de hoeveelheid afval te beperken. Het ministerie van VROM toonde zich onlangs ontevreden over de naleving van de vrijwillige afspraken. VROM overweegt daarom tot wetgeving over te gaan.